sourze.se

Därför tar jag ställning för de barbröstade

I höstas genomfördes en serie uppmärksammade aktioner på badhus runt om i Sverige.

Det hela började den femte september då Ragnhild och Kristin Karlsson avvisades från Fyrishovsbadet i Uppsala för att ha badat topless. Badvakten hänvisade till att de bröt mot badhusets ordningsregler. De två tjejerna lämnade då in en anmälan mot badhuset till JämO Jämställdhetsombudsmannen för att de inte fick bada under samma omständigheter som män.

JämO meddelade att de inte tänkte ta upp fallet. De menade att det visst var “ett jämställdhetsproblem" att kvinnor inte tilläts vara barbröstade, men att detta ändå var helt i enlighet med samhällets “rådande normer" och “anständighet". JämO böjde sig således för rådande könsstereotyper. JämO:s myndighetsuppdrag är att arbeta mot inte för särbehandling och diskrimnering mellan män och kvinnor. Men icke. JämO tyckte istället att det var helt i sin ordning att befästa dessa normer. De barbröstade kvinnorna betér sig inte annorlunda än männen. Vad är då problemet?

En jämställdhetsombudsman som inte tycker att man skall bryta mot snurriga samhällsnormer gör inte stor nytta utan legitimerar snarare särbehandlingen. Även från politikerna var det knäpptyst. Nästan alla svenska riksdagspartier kallar sig nuförtiden “feministiska". Att de inte protesterade i en så pass tydlig fråga, där kommunala badhus utövade diskriminering och JämO tittade på, är talande. Begrepp som “jämlikhet", “jämställdhet" och “rättvisa" är bara klistermärken som politikerna sätter på sina partier för att ligga rätt i tiden.

Efter avvisningen från Fyrishovsbadet bildades ett politiskt och religiöst obundet nätverk av kvinnor från Malmö och Lund, kallat “Bara bröst". Snart anslöt sig fler kvinnor. Aktioner genomfördes i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Lund och Sandviken. Barbröstade kvinnor hoppade i bassänger och blev tillsagda att klä på sig. Även i Skåne anmälde de barbröstade badhuset till JämO för diskriminering efter att ha blivit avvisade från Kockumsbadet i Malmö och Högevallsbadet i Lund.

Chefen för Kockum Fritid i Malmö, Bengt Nielsen, förklarade badets handlande med att “baddräkt och badbyxor" gäller i simhallen. Man kan se hur man vill på saken men i mina ögon passar en bikiniunderdel in i den beskrivningen. Däremot är det inte helt självklart att en överdel gör det. Reglerna säger således inte att kvinnor ej har rätt att bada topless. Badchefen fortsätter “har jobbat i 30 år och det har aldrig varit ett problem tidigare".

Han fortsatte med resonemanget att “frågan har nästan varit omvänd senaste åren med våra muslimer som vill ha mer på sig." Detta är ju rena snurren. Vad har religiösa värderingar med ett kommunalt badhus i ett sekulärt land att göra? Känner sig muslimer kränkta så är det självklart synd. Det är dock inte på något sätt ett övergrepp mot deras religionsfrihet eller rätt att utöva sin tro. De svenska muslimerna måste förstå att de lever i ett samhälle som inte bygger på religiösa principer. Ett badhus är ett badhus. Jag kan dessutom lova att Malmö har särskilda badtider för muslimer som vill bada med kläderna på.

Badhuschefen öppnar dock för att rätta sig efter myndighetsbeslut. Om nu något sådant någonsin fattas. Det är inte konstigare att kvinnor badar topless inomhus än att de gör det utomhus. För tjugo år sedan var det vanligt att se kvinnor utan överdel på stränder och klippor runt om i landet. I dag skyler sig kvinnorna. Är det så att religiösa värderingar och en översexualiserad kvinnobild har vänt på frigörelsen och tagit ifrån kvinnorna makten över sina egna kroppar? I så fall uppmanar jag varenda kvinna i hela Sverige att bränna sina bikiniöverdelar. Ta tillbaka initiativet.

“Alla som vill ska kunna bada utan överdel. Det ska inte spela roll om man är kille eller tjej, tjock eller smal, har stora eller små bröst. De som vill ska kunna bada utan överdel utan att det känns opassande. Vi vill ha en attitydförändring." Så sade medlemmen Frida Hellroth, till KVP.se den 21 november 2007. Hon lovade även att det skulle bli en aktion i veckan tills diskrimineringen upphörde.

Jag ställer mig på de barbröstades sida. Det är någonting allvarligt fel med ett samhälle där diskriminerande normer försvaras av en statlig myndighet. Sveriges politiker borde ta sitt ansvar för att kvinnor inte diskrimineras och för att de diskriminerande normer som finns i samhället motarbetas på politisk väg. Det är politikerna som bestämmer vilka regler som skall gälla i badhusen. Nog borde det ligga nära till hands att de då anstränger sig för att bli av med badhusens könsdiskriminering?

Badhusens värderingar och normer grundar sig i en osund syn på kroppen som stötande sexobjekt. Alla som anser att det ligger något i detta borde arbeta för att påverka politikerna. Då får de visa vad de går för, och framför allt, vad de står för. Maila politiker och fritidsnämnder i era hemkommuner och kräv att de ger badande kvinnor samma rättigheter som män. Adresserna är lätta att hitta på kommunernas hemsidor. Eller ännu hellre. Gå iväg till ditt närmaste badhus, strunta i överdelen och njut av badet. Så länge det varar.


Om författaren

Författare:
Martin Ekdahl

Om artikeln

Publicerad: 19 jan 2008 13:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: