sourze.se

Jenny Beltran: Årets hittills modigaste Kvinna!

"Jag har sett så många oskyldiga män skickas i fängelse och jag har sett lika många skyldiga våldtäktsmän gå fria. Det har troligen också Jenny Beltran. Hon förstår sig på vårt svenska rättsväsende. Hon företräder det själv eftersom hon är jurist."

Det ovanliga med rättegången mot Tito Beltran är att det mesta sker inför öppen ridå. Medierna har tagit del av förundersökningen och den där vanliga "sekretessen" som brukar råda i sexualbrottmål tycks ha åsidosatts. Men det starkaste inslaget i hela historien är onekligen hur Titos fru Jenny Beltran tagit strid för sin man! "Stand by your man!" sjunger den amerikanska country sångerskan Tammy Wynette - och det gör verkligen Jenny Beltran. För detta förtjänar hon utnämning till Årets hittills modigaste kvinna!

Jag tror inte att vi någonsin sett något liknande tidigare inom det moderna svenska rättssamhällets arena. Jag menar där en kvinna går ut och tar strid mot hela rättssamhället inför öppen ridå när hennes man anklagas för brott. Givetvis finns alltid en och annan rättshaverist som skriker utanför domstolsbyggnaderna, men det märks på hennes sätt att tala att Jenny Beltran är inte någon rättshaverist. Många undrar hur det kan komma sig att hon, med all press hon befinner sig under, kan hålla sig till ett vårdat språk och att hon kan säga vettiga saker som går hem i media istället för att bara skrika rakt ut. Det beror på att Jenny Beltran är jurist, nästan helutbildad. Hon begriper sig på rättsväsendet och hon fattar exakt vad det är som händer. Hon begriper också att oavsett hennes man är skyldig eller oskyldig att risken är stor att han kan fällas. Detta för att hon vet att svenska domstolar, trots att det är den motsatsen som förespråkas, och trots vad alla undersökningar påstår, mer än ofta fäller istället för att fria i just sexualbrottmål.

Jenny Beltran vet också att i sådana här brottmål ljuger ofta vittnen. Vi tycks ha en naiv tro i Sverige om att folk som vittnar alltid talar sanning. Jenny Beltran har ifrågasatt Maria Lundqvists vittnesmål och hon har gjort det på ett unikt sätt som man inte tidigare sett i Sverige. Hon har konfronterat Maria Lundqvist verbalt i rättssalens korridor. Detta är högsta ovanligt för att vara i Sverige. I Italien eller Grekland kan jag tänka mig att man beter sig på det viset, men i Sverige saknas "gutsen" som den modiga Jenny Beltran visat. Vi svenskar är onekligen ett jävla fegt folk!

Jag tänker inte ta ställning i Titofallet, men ni kan vara säkra på en sak: jag troligen kommer att ifrågasätta domen oavsett om den är friande eller fällande, för jag har genomskådat det svenska rättsväsendets tendens att döma fel. Jag har sett så många oskyldiga män skickas i väg till fängelse och jag har sett lika många skyldiga våldtäktsmän gå fria ur rättssalarna. Det har troligen också Jenny Beltran. Hon förstår sig på vårt svenska rättsväsende. Hon företräder det själv eftersom hon är jurist. Men framför allt är hon en stark kvinna - starkare än alla feminister som försöker hävda sig i debatten om sexualbrott. Därför är hon onekligen årets hittills modigaste kvinna och hon förtjänar allas respekt och förståelse just nu.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 15 jan 2008 13:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: