sourze.se

Vem bryr sig om miljön?

Troligtvis tjugoåringar utan fast inkomst, inskrivna på Njärdmjökes folkhögskola. Vanliga människor med vanliga vardagsproblem har inte tid att syssla med sånt.

Miljödebatten är - som alltid - het. Global uppvärmning, trängselskatter, sopsortering och mycket annat slåss om uppmärksamheten i alla medier som man både vill och inte vill ta del av.

Jag har funderat allvarligt på vilka som verkligen bryr sig om miljön, och vilka som av olika skäl faktiskt låter bli.

Kontentan av mina funderingar är att de som med stor glöd propagerar för biogas, veganism och Svanen-märkta underkläder oftast är i tjugoårsåldern och går någon mindre populär kurs på halvfart på ett än mindre populärt lärosäte. Samtidigt saknar de fast inkomst och fast bostad. De är idealister och tror att just deras bidrag kommer att rädda världen.

I andra ändan finns naturligtvis de osnutna slynglarna som befolkar Stureplan, men de är ointressanta.

Den grupp som är i majoritet förtjänar däremot att vara i fokus. Svenssons. Barnfamiljerna. Deras vardag är full med blöjbyten, läxläsning, renovering, föräldramöten, matlådor, stress, panik och fulla kalendrar. De har inte tid att prioritera miljön när munnar ska mättas och barnkalasen hopar sig. Miljösamvetet får helt enkelt krypa in under mattan när vardagsproblemen hopar sig. PET-flaskorna pantas givetvis, men min krassa hjärna säger mig att det handlar om att få tillbaka pengarna. Miljön är inte inblandad i den processen.

Samtidigt är det idealisterna från Njärdmjökes folkhögskola eller motsvarande som får uppmärksamhet i medierna. För att de inte har något som helst annat att lägga tid och kraft på. Att utmåla en extrem grupp som ideal är helt och hållet kontraproduktivt, vilket faktiskt är vad som sker idag.

Det är nog dags att inse att alla inte kan, vill, eller bör stå på barrikaderna.


Om författaren

Författare:
Johan Aronér

Om artikeln

Publicerad: 07 jan 2008 17:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: