sourze.se

Vill du ha min gamla kamera när jag dör?

"Nog känns det rätt så sorgligt med en nästan oanvänd dyr Pentax som tillverkades ett halvår innan den stora digitala revolutionen. Den står där nästan och skäms trots att den nyss var toppen av utveckling."

Som en tjuv om natten skulle jag vilja smyga omkring och se hur mycket kameror som folk har i sina lådor och garderober. Jag gissar att det är flera per familj, trots att många kameror också har slängts. Jag har nog haft tio stycken. Några stycken finns nog kvar hos mig. De är mig kära så de går inte att slänga. Bland annat för att de är rätt tidstypiska, symboler för sin tid. Tänk bara på alla spegelreflexkamerorna och de lättskötta AF-kamerorna.

Några kameror har stulits från mig, någon står nog på en stenmur på Öland. Kikare brukar ligga på Alvarets stenmurar.

Detta år, 2007, har det sålts mer kameror än någonsin i Sverige. Vi har på ca fem år genomfört en digital revolution. Det är nog snart bara en del folk över 60 år, som använder sina analoga kameror och går och hämtar sina bilder hos Foto-Per. Köerna vid bilddiskarna är slut. Nu finns det självbetjäningsapparater som snabbt ger dig dina kort för en rimlig summa.

Media talar allt oftare om våra växande sopberg, som inte får växa egentligen. Våra sopsorteringssystem skulle rädda oss men har inte gjort det. En del av det vi slänger kan återvinnas för nya produkter, men allt för lite tydligen.

Så hur ska det gå för mina kameror en dag. Samt för kaffebryggaren, brödrosten, hushållsmaskinen , strykjärnet, fem radioapparater plus TV:n. "Jag kan inte räkna upp dem alla".

Yngsta dottern har fyllt två ICA-kassar med utmärkta men föga använda kläder. De kommer att bli till glädje och nytta via kyrkornas second hand. Själv har jag köpt mycket samma väg.

Men ingen vill nog ha mina gamla apparater av olika slag för de är omoderna och då är de "ute", "iskalla" och vad det nu heter. Nog känns det rätt så sorgligt med en nästan oanvänd dyr Pentax som tillverkades ett halvår innan den stora digitala revolutionen. Den står där nästan och skäms trots att den nyss var toppen av utveckling.

Ska jag sätta mig framför spegeln och fota mig själv i 360 grader. Någon annan lär aldrig blixtra med den!

Tankarna kring Camera obscura lat. "mörkt rum" tänktes ut redan på tusentalet av Ibn Al-Haitham från Arabien. Det har hänt mycket sedan dess!


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 02 jan 2008 07:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: