sourze.se

Billy Butts Nyårskrönika 2007

Året 2007 speglas nedan genom två listor. Den ena är en lista över vad jag anser varit värt att minnas om allmänna saker och den andra handlar om saker som jag vill minnas från nättidningen Sourze.

Och så är det snart 2008 och under mellandagarna nu hinner jag fylla 62 år! Jösses, det är exakt 40 år sedan jag först satte mina fötter i det här iskalla avlånga landet. När jag först kom hit vände sig svenskarna efter mig på gatorna och tittade - jag var exotisk. I dag är jag en jävla invandrare! Så har det svenska samhället förändrats på fyra decennier. 1968 kunde man stoppa några ungdomar på gatan och fråga vägen någonstans. Man fick artiga svar och de gjorde allt för att hjälpa till. De kanske var på väg till någon fest hemma hos någon. De var glada, men de skulle aldrig ha slagit någon oprovocerade. I dag skulle jag ALDRIG stoppa ett gäng ungdomar på gatan för att fråga vägen någonstans av rädsla för att få stryk. Så ser dagens Sverige ut. Så har 2007 sett ut.

Men jag tror att den saken som hänt under 2007 som vi bör ta lärdom av genom att agera starkt under 2008 är problemen inom skolorna. Jag syftar på ungdomsvåldet. 16 årige Riccardo hann inte bli 17 år. Jag undrar hur hans klasskompisar känner sig i dag? Jag undrar om de killarna som sparkat ihjäl honom fattar vad de har gjort? Kommer de någonsin att fatta vad de skadat inte bara Riccardos familj utan hela det svenska samhället. Det sägs att en av dem är son till en rik överklassfamilj - jag bryr mig inte. Om han är skyldig ska han få betala med ett hårt straff. Någon gång måste vi skicka ut en signal till våra ungdomar. Men låt oss för Guds skull samtidigt hoppas på att ingen oskyldig döms i det fallet.

I år har det spekulerats flitigare än någonsin om att Kronprinsessan Victoria och hennes Daniel skulle gifta sig. Men jag tror att medierna äntligen har fattat att Vickan är smartare än dem. Hon har lyckats hålla sin hemlighet och det har hon rätt till.

Tre stora musikgestalter gick ur tiden under 2007: Operasångaren Luciano Pavarotti, och allas våra svenska storheter Povel Ramel och Thore Skogman. Deras röster kommer aldrig att tystna.

En av de stora TV-händelserna 2007 var programmet Idol som tog upp många fredagskvällar under hösten. Tävlingen är bra underhållning och borde inte tas på alltför stort allvar. Vad jag finner lite märkligt är att just de två proffsen Daniel Breitholtz och Peter Swartling tycks vara dem som tar saken mest på allvar. Breitholtz kallade Marie Picasso för "En sångerska i världsklass" - något överdrivet skulle jag vilja säga. Det är nog dags för nya jurymedlemmar, men för Guds skull, TV4, skaffa nya jurymedlemmar med personligheter istället för nollor som Kirsti. Vad sägs om Magnus Uggla som juryordförande?

Året 2007 speglas nedan genom två listor. Den ena är en lista över vad jag anser varit värt att minnas om allmänna saker och den andra handlar om saker som jag vill minnas från nättidningen Sourze.

GOTT NYTT ÅR ALLIHOPA!

Billy Butt - Musik Producent


ÅRETS CHOCKNYHET
Mordet på Pakistans f.d. premiärministern Benazir Bhutto. Nyheten kom som ett slag och många har ännu inte fattat att detta har verkligen har hänt. se min artikel


ÅRETS SKÅDESPELARE
Mikael Persbrandt förstås, men jag undrar hur länge det dröjer innan han faller med dunder och brak? Kom ihåg att det här är Sverige Mikael. Den som medierna bygger upp slår medierna ned - så småningom - alltid!

ÅRETS MEST ÖVERSKATTADE TV-PERSONLIGHET
Carolina Gynning. Det spelar ingen roll hur mycket jag försöker, men jag kan inte komma på vad som är bra med den här damen? Finns det någon förutom Cim Efraimsson här på Sourze som kanske kan tala om det för mig?

ÅRETS PERSONLIGA TRAGEDI
Linda Rosing - utan tvekan! Hon har gått från vägkanten till kloakerna. Alltihop är självförvållat. Linda bör gå en kurs i hur man siktar med ett gevär - hon skjuter ju sig själv i foten gång på gång på gång!

ÅRETS JOURNALIST
Janne Josefsson - för två avslöjanden 1 Fallet Louise och 2 ICA-köttskandalen. Hoppas han får Stora Journalistpriset nästa år. Göteborgs stad bör döpa ett torg eller en gata efter Janne som givit så mycket till samhället under sina år på SVT.

ÅRETS PENSIONÄR
Lennart Håård , som i somras gick i pension efter fyra decennier på Aftonbladet. Absolut en av tidernas bästa Kriminalreportrar i Sverige. Han var alltid ett steg före polisen. Hade han haft hand om Palmemordutredningen hade vi redan snart efter dådet fått veta vem gärningsmannen var.

ÅRETS TEVE PROGRAMLEDARE
Babben Larsson - är det kanske hennes gotländska brytning som gör henne så bra? Visst är hon en kul figur?

ÅRETS ARTIST
Andreas Lundstedt, inte för sin sång utan för att han framträdde med uppgifterna om att han är HIV-positiv. Starkt gjort!

ÅRETS IDOL
Amanda Jensen, som borde ha vunnit tävlingen, men som kan, om hon vill bli en stor artist.

ÅRETS FLOPP
The Ark, och deras fiasko i Eurovision Song Contest i Helsingfors. Det var pinsamt!

ÅRETS FÖRLUST
Luciano Pavarotti, operasångaren, Thore Skogman och Povel Ramel, de folkkära svenska låtskrivara. Alla tre gick ur tiden

ÅRETS MEDIAFIASKO
Fallet Madeleine. Visst är det jättehemsk att den här lilla flickan försvann, men Gud va man blir trött på att läsa alla vinklingar på historien.

ÅRETS STORA CHOCK
Den svenske världsstjärnan som är anklagad för våldtäkt på en barnflicka. Gud va man är besviken - jag känner honom. Det är en kille med en enorm talang. Men glöm inte att han ska betraktas som oskyldig tills annat är bevisat i en rättssal.

ÅRETS STÖRSTA BLUFFMAKARE
Schulmanbröderna Alex och Calle. Vill någon vara vänlig och tala om för mig vad som är bra med dessa snorungar? Alex tror att vi läsare är så korkade att vi gick på hans lilla utspel när han lade ned sin bloggsida och Calle tror att han är storkändis och att alla vet vem han är. Gud bevare oss! Nyligen berättade Calle i en tidning att han slösar bort sina pengar lön 50.000kr/mån Detta medan somliga vanliga ungdomar tvingas ta sms-lån med skyhöga räntor för att klara dagens mat. Varför fick inte dessa Schulmansnorvalpar stryk som ungar?

ÅRETS MEDIA PERSONLIGHET
Anders Gerdin - Aftonbladets avgående chefredaktör. Han började på tidningen som en vanlig sportreporter och jobbade sin väg upp igenom heirarkin. Verkligen en "success story" se min separata artikel

ÅRETS BÄSTA JURIST
Advokaten Elisabeth Massi-Friis , för att hon tar upp kampen om våld mot kvinnor. Dessutom slåss hon med näbbar och klor för sina klienter.

ÅRETS SÄMSTA JURIST
Mediepajasen Lief Silbersky för att han FORTFARANDE råder sin klient Calle Jonsson att trotsa det grekiska rättsväsende! För detta borde han uteslutas ur advokatsamfundet!

ÅRETS POLITIKER
Mona Sahlin. Jag är INTE sosse, men Mona har vuxit i mina ögon!

ÅRETS IDROTTSMAN
Zlatan Ibrahimovich - vem annars? Behöver jag ens motivera det?

ÅRETS IDROTTSKVINNOR
Carolina Klüft & Anja Pärsson. Motivering behövs inte. Ni vet vad jag menar


SOURZE.SE:S LISTA

ÅRETS SOURZARE
Chefredaktör Carl Olof Schyter, som utmanar Aftonbladet och som har lyckats få ytterligare en investor i projektet "Sourze" Bra gjort C-O!


ÅRETS TREVLIGASTE KOMMENTARSSKRIBENT
Janne B, för att han alltid använder ett vårdat språk och aldrig ängnar sig åt personangrepp!

ÅRETS BÄSTA SOURZESKRIBENT
Cim Efraimsson. Trots hennes utspel om Stureplansprofilerna, har Cim skrivit en hel del kanonartiklar under det gånga året. Hon är född till att bli musikskribent och borde få jobb på Aftonbladets Nöjesredaktion Kom ihåg, Aftonbladet, att det var här på Sourze att ni fick tipset av mig!

ÅRETS SÄMSTA SOURZESKRIBENT
Linda Rosing - Minns ni hennes artikel "Jag är släkt med en flygofficer i USA" eller någonting liknande. Herregud, Linda , jag har en släkting som är flyggeneral, en annan som är politiker, en tredje som är en FN-chef i Afrika och en fjärde som är justitieråd i ett lands Högsta Domstol - men jag behöver inte tråka ut Sourzeläsarna med skrytet. Skriv om dina tuttoperationer och ditt knullande istället. Det är nog det som folk vill läsa tror jag!

ÅRETS SOURZEGNÄLLSPIK
Sourzeskribenten Patrick Gallagher, som aldrig tycks ha någonting positivt att skriva om USA. Patrick kan du inte vara lite mer objektiv i dina texter och kan du inte le lite mer på dina foton? Visst ser karln jävligt sur ut på sitt foto?

ÅRETS SOURZARE SOM MÅSTE LÄRA SIG REGLERNA
Petter Hedberg, en ganska duktig skribent, som måste lära sig var gränsen mellan det publicerbara och icke publicerbara går.

ÅRETS NYKOMLING
Pia K - för att hon är provokativ, men om hon inte snart börjar skriva någonting vettigt kommer hon att försvinna snabbt.

ÅRETS BESSERWISSER
Det här var lätt… det finns bara en på Sourze. Han heter Michael Lundahl. Han vet allting om allting och han kan allting om alla och han vet att alla andra skriver bara skit medan han skriver fakta.. Gud bevare oss!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 28 dec 2007 12:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: