sourze.se

Alliansliberal media

En gång på världen fick flera av landets vänsterjournalister jobb på SVD.
Inte för att de var vänster utan för att de dels var duktiga men också skulle stå för en något så när objektiv linjer.

Det var rätt känt att skribenter från Gnistan och andra vänstertidningar fick jobb på borgliga tidningar. Och märkligt nog - flera av dem - på Svenska Dagbladet - högerns flaggskepp.
SVD har haft en förmåga att pendla när det gäller sin politiska hållning men aldrig snubblat över mållinjen. Det verkar finnas en ära i tidningens ledning att nyheter inte skall vinklas partipolitiskt och ledare behöver inte stryka borgarna medhårs i alla väder.

Under valet var SVD den tidning, enligt mediaforskare vid Göteborgs Universitet, den tidningen som höll sig mest objektiv i bevakningen av valet.
Vilket jag själv tyckte efter att ha läst Bonnierpressens intetsägande journalistik och bevakning av samma ämne och den borgliga regeringen.

T.ex. tycker Expressen idag onsdag, "på ledarplats att Miljöpartiet skall liera sig med moderaterna" - Expressen är den tidning som mest lyft fram att allt som sker i namn av Alliansen är bra. T.ex. vart tog kritiken mot Vårdnadsbidraget och hotet mot jämställdheten vägen.
Epressen kan väl föreslå att Centern och folkpartiet går samman med moderaterna för det är hårfin skillnad mellan de tre. Inget av dem kommer heller någonsin att regera som eget parti.
DN en gång en tidning som delvis kunde ses som radikal och frisinnad har blivit ett landstäckande språkrör för den borgliga regeringen. Ytterst lite i DN handlar om kritik.

Aftonbladet den enda s.k. rikstäckande "arbetartidningen" har valt att lägga sig i mittenfåran. Artiklar om fördelen med bostadsrättsbildande och ekonomiska transaktioner för att klara en ombildning etc. dominerar, trots att många av deras läsare är människor som troligen inte anser sig ha råd eller kanske inte ens vill ombilda.
Det finns mer att säga om AB, förutom ledarna som fortfarande håller sig på en liberal/socialdemokratisk linje.

När Ulf A f.d. borgarråd i Stockholm tycker att SVD blivit en vänstertidning är det bara att gratulera SVD. En tidning som får skällning från höger till vänster är en tidning att lita på.
Det trista bland svenska tidningar är att det inte finns en markant höger-vänstersida inom pressen. I takt med att Arbetarpressens tidningar fallit samman till några få lokaltidningar i landet, minskar språkrören för en mer vänsterdebatterande hållning. All dominerande press i dag är borglig.

I skenet av detta är det bra med SVD som arbetar för att åtminstone syssla med journalistik och åsiktsyttranden från enskilda journalister.

I ämnet mediekunskap som jag undervisar i - brukar jag säga att den s.k. tyckarjournalistiken har brett ut sig allt mer. Alt förklaras på nyhetsplats och läsarna betraktas som allt mer dumma.
Kommentarer och förklaringar hör hemma i tidningar men det skall klart framgå vilken typ av material jag som läsare har framför mig


Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 19 dec 2007 18:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: