sourze.se

Tankar inför julhelgen

"Visst är berättelsen om Jesu liv en underbar legend som tyvärr slutar i ett brutalt mord. Jag tvivlar inte på Jesus existens med jag är mycket skeptisk till historien runt honom."

Här sitter jag framför datorn, har precis ätit middag, druckit vin. Tänkte på bröllopet där Jesus förvandlade vatten till vin. Visst är berättelsen om Jesu liv en underbar legend som tyvärr slutar i ett brutalt mord. Jag tvivlar inte på Jesus existens med jag är mycket skeptisk till historien runt honom. Efter Jesus död bildades två fraktioner, en med Petrus i Jerusalem och en med Paulus som var romersk medborgare.

Det var Paulus som vann och han förändrade historien om Jesus för att passa in i romarnas synsätt. Han tog många sägner ur romarnas egna berättelser som sedan infogades i Jesu liv. Jag tar ett exempel. Pojkmorden i Betlehem. Det finns inga historiska belägg för det. 63 år före vår tideräkning spåddes att en stor ledare för Rom som skulle födas det året. Dåvarande makthavare bestämde att alla nyfödda gossebarn i Rom skulle dödas för att inte deras makt skulle försvinna. finns i Suetonius skrifter.

Nu blev det inte så eftersom även makthavarnas barn skulle möta döden. Paulus passade på att "skriva" in denna historia i Jesu liv. Den stora ledaren blev sedermera kejsar Augustus. Augustus beordrare aldrig, såsom det står i Nya Testamentet, folket att "mantalsskriva" sig i sina fäders städer. Dessutom fanns det en stad nära Nasaret som hette Betlehem. Det var inte Davids Betlehem. Men för Paulus och hans anhängare passade det bra att flytta Jesu födelseort till Davids Betlehem.

Korset då? Enligt romersk sed korsfäste man brottslingar men enligt judiskt sed stenade man till döds. Och eftersom det var judarna som egentligen dömde Jesus så borde han ha blivit stenad. Men korsfästelse passade bättre till romarnas smak så Paulus infogade det till Jesu död.

Granskar man hela Bibeln finner man många berättelser från ännu äldre skrifter som sedan judarna gjorde till sina egna. Jorden skapelse? Gud skapade ljuset etc. Astronomerna var väldigt duktiga även under gamla tider och kunde se mycket av hur universum hade skapats. Det är religionen som har gjort oss blinda. Det är först nu som ljuset dvs. Big Bang har blivit accepterat.

Egentligen skulle Gamla Testamentet ha hamnat som inslag i historien och Nya Testamentet i Bröderna Grimms folksagor. Det finns en skillnad. När det gäller Grimms sagor slutar det med att de onda straffas. När det gäller Jesus så är det goda som straffades. - Har jag nu gjort troende illa berörda så vill jag säga att det är fritt fram att tro på Gud och Jesus men uppfattningarna bör reformeras? Det kanske behövs en ny "Luther" som rensar bort "hedniska" inslag.

Palestina var ockuperat av romarna, hatet bland judarna var stor som utlöstes i våldsamma kravaller några tiotals år senare. Judarna straffades och Jerusalem förstördes. Jag undrar varför det inte finns någon berättelse om det i Nya Testamentet? Varför finns det ingen kritik mot romarna? Utom, när rebellen Jesus slängde ut profitörerna ut ur templet. På den tiden var det bara romarna som fick hålla på med "bankväsendet".

Paulus som romersk medborgare dämpade ned händelserna i sin berättelse om Jesus, man får den uppfattningen att profitörerna var judar. Det finns mycket mer att berätta … Men jag får säga att utan Paulus hade vi aldrig varit kristna! Han var den perfekta marknadsföraren. Och rätt i tiden det är också en egen historia. Till slut vill jag påstå att idag hade Paulus inte haft en chans, precis som Beatles hade aldrig slagit igenom idag …

Ps. Jag har besökt både Petruskyrkan och Pauluskyrkan i Rom. Petruskyrkan är "kitsch" men Pauluskyrkan är den vackraste jag har besökt. och besökt även Beatles´ Liverpool 1965

---------------

Nu till jul har många muslimer anledning att fira, nämligen Hajj, som i år börjar den 19 december. Hajj är vallfärd inom islam. Vallfärden pilgrimsfärden går till Mecka, den stad som muslimerna vänder sig mot och ber fem gånger dagligen. Hajj firas till minne av Hagar. Hagar var tjänstekvinna hos Abraham och Sara. Sara kunde inte få barn och lät Hagar föda honom en son. Men 90 års ålder fick även Sara en son och hon skickade ut Hagar och hennes son Ismael i öknen. Han blev arabernas förfader, medan Saras son Isak blev judarnas stamfader.

---------------

"Sossarna fattar ju innerst inne att Alliansens politik är bra och nödvändig och de är tacksamma för att moddarna får kritiken." Expressens stjärnkrönikör Linda Skugge bara undrar. Regeringen gör ju allt rätt, skriver hon, fler får jobb, fler blir friska, fler blir rikare och skolan bättre.

Expressens stjärnkrönikör blundar för verkligheten. Klyftorna ökar mellan kapital och arbete, mellan rika och fattiga, mellan friska och sjuka, mellan medborgare med jobb och arbetslösa och mellan förvärvsarbetande och pensionärer, allt detta som resultat av den moderatledda Allianspolitiken.

---------------

"Det blir svettigt värre", skriver Sydsvenskans ledarskribent Per T, "alternativet, ännu svettigare, är att den rika västvärlden talar om för mer än två miljarder kineser och indier att de inte får eftersträva vår levnadsstandard".

---------------

På Julafton klär vi julgranen. Julgran, varifrån kommer den seden?

Här är ett av alternativen. - När de barbariska, hedniska germanerna skulle kristnas mötte missionärerna många problem. Ett var germanernas heliga träd, eken. På den tiden var stora ekskogar utbredda över hela Europa. Tusenåriga träd, inte så konstigt att eken blev germanernas heliga träd.

Missionärerna resonerade att den heliga eken måste bytas ut mot ett annat träd som skulle bli de kristnas heliga träd. Missionärerna valde granen. Eken dör varje vinter, sa missionärerna, granen är grön även på vintern. Så är också de kristnas Gud, han finns alltid levande och närvarande. Även om man sågar av granen så håller den sig grön länge, länge. Den kunde t.o.m. tas in i huset utan att den dog.

Och hedningarna tyckte att den kristna guden måste vara mycket bättre än deras gudar som fanns i eken. Och så blev de döpta. Därför har vi granen som symbol för Jesu födelse.

Vad hände med de stora heliga ekskogarna? Kristendomen slog igenom och de kristna började kriga mot varandra om resurserna på land och vatten. Stora krigsfartyg byggdes, i hundratusentals, eken var materialet. Så försvann ekskogarna. De offrares på kristna krigens altare.

---------------

För ett par år sedan köpte jag en vacker "tysk" gran. Den var för lång men jag hade inte hjärta att såga den. Den fick helt enkelt bli kvar på terrassen, ordentligt fastskruvat. På Julafton dekorerade vi granen och tjugonde Knut blev det plundring. Men granen fick stå kvar. Vecka efter vecka, månad efter månad, alltid lika grön. Den fick genomgå snöstormar, hagelskurar, ösregn mm. Den fortsatte att vara lika grön.

Första maj sågade jag granen i småbitar. Den fick lämna plats till vårens och sommarens grillfester. Året därpå använde jag granen som brasved.

---------------

Här skulle jag egentligen "angripa" det amerikanska militärkomplexet och deras president George Walker Bush. Men eftersom julen nalkas och helgen skall vara försoningens helg så håller jag mig behärskad.

Men jag måste bara säga en sak. George Walker går säkert i kyrkan på förmiddagen och tackar Gud för allt som Gud har gjort för George Walker. På eftermiddagen sätter George Walker sig vid skrivbordet och skissar på ett militärt anfall mot Iran.

God jul - och fred på jorden!


Om författaren

Författare:
Unto Seppälä

Om artikeln

Publicerad: 18 dec 2007 08:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: