sourze.se

Byggnads - Go Home!

Idag kom EG-domstolens dom i det så kallade Vaxholmsfallet. Smäll på fingrarna blev det för alla ombudsmän i skinnvästar som stod och skrek "Go Home" åt lettiska byggnadsarbetare.

Det grötmyndiga Byggfacket sprang på en rejäl mina. Man får inte ta till oproportionerliga stridsåtgärder för att försöka tvinga någon annan att skriva på ett avtal. Dessutom är fackets agerande ett hinder för den fria rörligheten inom EU.

Arbetarklassens främste beskyddare, kommunisten Lars Ohly, anser inte oväntat, att domen är en katastrof för massorna och kräver därför att Sverige skall begära utträde ur EU. Ohlys reaktion bekräftar det positiva i domen.

Det här är den andra smällen, bara i december, som Byggnads kunnat räkna in.

I åratal har man tjänat pengar på ingenting, dvs ta ut avgifter för att kolla medlemmarnas löner. Ett förfarande som för tankarna till en maffiastyrd beskyddarverksamhet. Redan i våras tvingades Byggnads på reträtt i frågan om dessa "granskningsavgifter" av Europadomstolen. Nu åkte man på pumpen också hos Datainspektionen. Byggnads vill nämligen ha namn, personnummer och löneuppgifter även för icke medlemmar för att dessa skall "beskyddas". Och det är vare sig dom vill det eller inte.

Den 17 december konstaterade Datainspektionen att detta förfarande är ett otillbörligt intrång i den personliga integriteten och strider mot personuppgiftslagen PUL.

2007 har således varit ett mörkt år för halvmyndigheten Byggnads. Och det får ses som ett steg framåt mot större konkurrens och öppenhet i branschen.

Men det vore fel att lägga all skuld på facket. Det är exempelvis med arbetsgivarnas godkännande som systemet med "granskningsavgifter" kunnat få fortgå. Det unika med den svenska byggbranschen är nämligen att den är rutten hela vägen från styrelser och verkställande direktörer ned till fack och folket ute på byggena.

Kanske ser vi nu äntligen en början till internationell konkurrens i syfte att bryta den nuvarande osunda och slappa oligopolmarknaden. Kunde man dessutom avskaffa det fuskbefrämjande ackordslönesystemet, kunde byggbranschen, så småningom börja likna vilken annan verksamhet som helst.

Den som vill läsa mer om byggbranschen kan läsa min artikel här: Byggbranschen en korrupt bransch


Om författaren

Författare:
Lars Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 18 dec 2007 20:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: