sourze.se

Provkör en bil - få en julgran!

Veckans finaste erbjudande lyser upp min busskur på morgonen. En bil med en gran på taket.

Ett av de ledande bilföretagen i Sverige erbjuder mig en julgran om jag provkör en av deras nya bilar under perioden 7-12/12. Lysande! Dessutom har jag privilegiet att välja en av deras enastående miljöbilar, om jag känner för det.

Den tredje december drog FN:s klimatkonferens på Bali igång. Enligt Charles Clover på The Daily Telegraph så behöver vi plantera 136 987 träd för att kompensera för konferensen. En uträkning som bygger på Carbon Footprint koldioxidutsläpp. Resorna för politikerna kostar oss, i miljökostnader, 100,000 extra ton.

Samtidigt blir vi alltså erbjudna en julgran om vi provkör en bil. Ett fakta som FN:s klimatsystem kom fram till redan innan träffen på Bali var att användningen av fossila bränslen förstärker växthuseffekten. Här i Sverige har vi skitiga bilar. Vi sitter på Europas näst äldsta bilpark. Bara Grekland har äldre och skruttigare bilar än vad vi har. Dessa nedskräpande bilar står för en tredjedel av svenskarnas totala koldioxidutsläpp.

I Sverige har vi massor av träd. Skog har vi på de flesta ställen så långt ögat kan nå.

Ändå känns det i magen när den förbannade reklamen är det första som min hjärna orkar reagera på så tidigt på morgonen. Hur går det ihop? Vem lockas av att få en julgran vid en provkörning? Europas äldsta bilpark. Vem av dessa som nu väljer att provköra en bil köper faktiskt bilen? Hur många väljer en miljövänlig bil?

Det vore fantastiskt om detta stora bilföretag valde att bidra med ett planterat träd i regnskogen vid en provkörning. Eller varför inte en get till en fattig familj? En vaccination. Ett fadderbarn. En kram till de ensamma.

Summa summarum - jag blir förvirrad över hur klimatdebatten anammas. Längst ned, med liten text, på reklampelaren står det att man har valet att provköra en miljöbil. Fantastiskt att jag dessutom får en julgran på köpet.

Nu behöver jag bara skaffa ett körkort så är lyckan gjord.

Läs Daily Telegraphs "Bali conference by numbers" på: Länk: telegraph.co.uk


Om författaren

Författare:
Jessica Hagman

Om artikeln

Publicerad: 15 dec 2007 00:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: