sourze.se

USA medger att Iran saknar kärnvapenprogram

I ett häpnadsväckande medgivande, erkänner nu USA att Iran stoppade sitt kärnvapensprogram redan för fyra år sedan.

I det starkaste tecken hittills om att USA:s vicepresident Dick Cheney håller på att förlora sitt grep över landets militära ambitioner i Mellanöstern, medger USA nu att Iran inte har något pågående kärnvapensprogram. Igår släpptes äntligen den länge eftertraktade redogörelsen, NIE National Intelligence Estimate, där USA:s sexton underrättelseorgan drar sin samlade slutsats över Irans intentioner och praktiska förutsättningar för att tillverka kärnvapen. I direkt motsats till en tidigare amerikansk uppskattning 2005, som hävdade att Iran målmedvetet arbetade för att producera kärnvapen, uppger den nysläppta redogörelsen att Iran stoppade sitt program redan 2003, samt att Irans intentioner numera bedöms som oklara. Hellre än att rusa mot kärnvapenstillverkning oavsett politiska, ekonomiska och militära konsekvenser, förklaras Irans motivationer som praktiska, där programmets kostnader och konsekvenser vägs emot dess eventuella fördelar för landets säkerhet.

USA:s tidigare redogörelse, som även den uppskattade att Iran inte skulle kunna framställa ett kärnvapen förrän mitten på nästa decennium, hade naturligtvis följts upp. Den nysläppta redogörelsen utgör således slutversionen av den som kom 2005, men den sägs av en f.d. CIA-anställd och underrättelseexpert att ha blivit klart redan i februari.1 Fördröjningen har lett till spekulation om att vicepresident Cheney inte var nöjd med slutsatserna.

Under de senaste månadernas ökande varningar om en närstående attack mot Iran, har situationen i Vita Huset beskrivits som spänd. På ena sidan stod mer betänksamma och karriärsmedvetna röster, som utrikesminster Condoleeza Rice och försvarsminister Robert Gates, och på den andra sidan Dick Cheney, som står för de neokonservativas ambitioner att attackera Iran och röja bort risken för en shiamuslimsk sammanslutning mellan Iran och Irak.

Vita Huset tog tillfället igår att kommentera den nysläppta rapporten på ett sätt som återigen leder tankarna till George Orwell. Den officiella tolkningen är att rapporten bekräftar presidentens strategi om "intensifierade internationella påtryckningar med en villighet att förhandla fram en lösning". Så beskrivs alltså George W. Bush vägran att föra direkta diskussioner med Irans representanter eller personligen tala med Ayatolla Khameini, Irans högsta politiska ledare med fullt ansvar för landets utrikespolitik.

Så sent som oktober frambringade Bush visioner om tredje världskriget om inte världens ledare gjorde mer för att hindra Iran från att utveckla kärnvapen. Men i verkligheten hade Irans tillverkningsprogram varit nedlagt i fyra år. Vita Huset nämnde inget igår om att den nysläppta underrättelserapporten bekräftar de tidigare slutsatserna hos IAEA, FN:s organ för att förhindra spridningen av kärnvapensmaterial, om att Iran inte döljer något kärnvapensprogram. IAEA-chefen Dr. Mohamed ElBaradei blev istället hånad av Vita Husets presstalesman i höstas för sina uttalanden.

Den nya redogörelsen bekräftar också andra tecken på att klokare tankar börja råda i Washington. För ett par veckor sedan gjorde den amerikanska militären i Irak ett uttalande som tonade ner misstankarna mot Iran för att ha försett det irakiska motståndet med avancerade vapen; "Vi har inte sett något färskt bevis på att vapen fortsätter att komma över gränsen", sa Army Maj. Gen. James Simmons i en rapport i Los Angeles Times den 16 november, "Vi tror att Iraniernas initiativ och åtaganden verkar hålla".

Det kanske vore för mycket att begära att Vita Huset nu ska förklara dess agerande. När inga massförstörelsevapen hittades i Irak, tvingades tidningar som New York Times och Washington Post att offentligt ångra sin tidigare rapportering. Ändå höll processen på att upprepa sig när Bush och Cheney vände siktet mot Iran. Men det återstår att se om USA:s flata mainstream-media nu tänker ställa frågor om hur Vita Huset kunde ha haft så fulltständigt fel om Iran.

Det verkar som om Vita Huset fortfarande kunde lita på mainstream-media att upprepa de gamla vanliga lögnerna. Däremot verkar det inte längre säkert att Cheney kan lita på sina underordnade i försvaret eller underrättelseorganen att ställa upp och fixa beviset mot Iran, liksom mot Irak våren 2003.

1 Länk: counterpunch.org

andra källor:

" target"_blank" class"bluelink">Länk: nytimes.com

Länk: nytimes.com


Om författaren

Författare:
Patrick Gallagher

Om artikeln

Publicerad: 04 dec 2007 15:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: