sourze.se

Päls – ett plagg för aningslösa eller hjärtlösa

Pälshandeln ökar. Det förvånar mig verkligen. Jag trodde att medvetenheten om pälsens blodiga historia hade gått upp för så många människor att det helt enkelt blivit både omodernt och omoraliskt att bära päls. Tyvärr hade jag fel.

Jag minns dekalerna som den brittiska djurrättsföreningen BUAV hade, "The real owner of this fur coat was murdered in it". Det subtila budskapet "Den rätte ägaren till denna päls mördades i den", skulle klistras på pälsbärande människor. Jag vågade aldrig.

"Att flå hundarna går bra men att stjäla dem är värre." Det är ett fritt översatt citat av körsnären i filmen "102 dalmatiner", som TV3 visade nyligen. I Kina flås hundar och katter levande för pälsens skull. Detta land ska vara OS-värd nästa år. Låt oss hoppas att strålkastarljuset faller även på dessa gruvligheter som begås där och att Kina tar ett steg mot den djurskyddslagstiftning som landets fyrfotingar är i så desperat behov av. Även många tvåfotingar där är i desperat behov av skydd, men det arbetar andra organisationer för.

Runt 40 miljoner djur dödas varje år i pälsindustrin. 85 procent av dem föds upp på farmer, där djuren förnekas möjlighet till naturligt beteende och att få grundläggande behov tillgodosedda. Resten av djuren dödas med fällor och jakt. Många av dessa fällor är grovt djurplågeri. Handeln är världsomspännande och skinnen får ofta åka till många länder för olika behandlingar. Över 100 000 företag i världen hanterar päls på olika sätt och en miljon människor lever på det. Det är dags att lämna tiden bakom oss då människor tvingas tjäna sitt uppehålle på att gasa ihjäl djur och ta deras skin. Låt djurens frihet bli nyckeln till människans värdighet. Svårare än så är det inte.

Pälsdjuren uppmärksammas jorden runt särskilt på Pälsfri fredag, sista fredagen i november, av djurrättsorganisationer, men uppenbarligen inte lika mycket av allmänhet och makthavare. Pälshandelns omsättning har ökat från 8,2 miljarder dollar år 1999 till 13,5 miljarder dollar år 2006. I Sverige bärs färre helpälsar men samtidigt har antalet pälsdetaljer på olika kläder ökat. Modebranschen är lättmanipulerad och har i år deklarerat att pälsdetaljer är högsta mode. Över 350 ledande modedesigners använder päls i sina kollektioner.

Pälsbranschen i Sverige uppskattar att det finns 1, 4 miljoner minkar i runt 180 farmer. Chinchillafarmer finns högst ett tjugotal med sammanlagt 15 deltidsanställda. 2 500 chinchillor dödas varje år. Det finns dock tecken på att antalet farmer är betydligt färre. Pälsfarmarna har ekonomiska och politiska intressen av att överskatta sin storlek och betydelse. De flesta skinn som tillverkas här säljs utomlands. Inte undra på när antalet pälsbutiker i Sverige sjunkit från 129 år 1993 till 57 nio år senare. Djurens Rätt har etablerat samarbete med affärskedjor som väljer att vara pälsfria. Hittills finns 90 företag med på den listan.

Jag tror dock att pälshandlarna inte är ute efter att nå de hjärtlösa utan snarare att hålla människor aningslösa. Jag har själv försökt, och många med mig, att utreda om pälsdetaljer på diverse kläder är gjorda av djur eller syntet och butikerna vet nästan aldrig. Det tror jag inte är illvilja eller rädsla för att inte sälja utan återigen okunskap. De högre upp i näringskedjan vet att det är bättre att hålla människor ovetande. Om butikerna inte vet ursprunget - låt bli att köpa produkten. Då sänder du en signal till återförsäljarna, som sedan kommer att kräva besked av sina försäljare. Du vill väl ändå veta vad ditt plagg innehåller?

66 procent av svenskarna var emot päls år 2006. Ska det bli 100 procent innan krafttag tas mot pälsfarmer i Sverige? Människor behöver inte längre frysa utan djurpälsar. Djur är inte kläder. Aningslösa människor vet inte att pälsen är gjord av levande varelser, hjärtlösa människor vet men bryr sig inte. Medvetna människor väljer bort djurdelar i sina kläder. Vilken kategori vill du tillhöra?

Lise-Lott Alsenius, Djurens Rätt

Källa: Pälshandel - en rapport om när djur blir till kläder, av Roger Petersson och Lea Honorine, utgiven av Djurens Rätt, november 2007


Om författaren

Författare:
Lise-Lott Alsenius

Om artikeln

Publicerad: 04 dec 2007 10:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: