sourze.se

Världens fattigaste speleman

Vi minns och ärar de som lyckats och gjort något stort. Lilljonte var inte en av dem.

På väg med bil mot Åre passerar man Undersåker när man har 10 km kvar. Undersåker som fick vara inspiration till det namn min farfar tog en gång i tiden. Efter att passerat korsningen vi Q8 macken där de som skall till Vålådalen tar av vägen söderut, passerar man Grimsta. Uppe på Grimstahöjden ligger det hus min farmor köpte efter det att farfar dött i TBC och de blev tvungna att sälja gården. En bit ifrån ligger Stor Olles gård. Där bodde en gång Jonas Nilsson Lilja, Lill Jonte, som inhyseshjon.

Han föddes, antagligen, som oäkta son till en piga i Stamgärde 1836. I husförhörslängderna står att Lill Jonte är svagsynt. Lill Jonte växer upp som fosterson till Nils Jonsson Lilja, vilken varit torpare men nu är inhyst hos sina barn sedan tidigare. Han gifter sig, får tre barn, en dotter dör, de två andra emigrerar till Amerika. 1903 dör hustrun.

Som änkling försörjer han sig med småslöjd och förtenning. Detta gav inte så han kunde gå mätt, så för att någorlunda hålla hungern på avstånd fick han gå mellan gårdarna för att få ett mål mat, vilket var den tidens socialhjälp. Vid stugknuten finns en sparbössa med texten "Här bor Werldens fattigaste speleman".

Det berättas att gubben brukade sitta ute på farstubron och spela när han väntade besök. Hans fiol var gammal och ingrodd med gammal smuts, tonen blev av detta dämpad. Själv ansåg han att hans fiol var av yppersta märke. Likaså hade han mycket höga tankar om sin egen förmåga som fiolspelare. Men enligt Erik Olsson som hört honom spela så var han inte alls oäven som fiolspelare. Ville Römpke, på Spelemansfärd med Lapp Nils

I början av förra seklet införs en social innovation, ålderdomshem på kommunens bekostnad. Om hösten 1918 kommer de från kommunen för att hämta honom till ålderdomshemmet. Lill Jonte blir vettskrämd, han kastar saker omkring sig skriker och lever om. Hans uppfattning är närmast att de kommer för att göra slut på honom. Men när Lill Jonte bott några veckor på ålderdomshemmet är han betydligt mer nöjd, han har fått bada, han sover i en ren säng och han får äta sig mätt. Ett år senare dör Lill Jonte.

Många musiker är kallade, några få lyckas nå framgång. De mest framgångsrika blir ihågkomna, det skrivs böcker om dem, hålls festivaler med mera. En sådan var storspelmannen Lapp Nils. Andra hinner bli bortglömda innan de ens hunnit dö. Min far berättade om Lill Jonte för mig. Han hade i sin tur hört om honom från grannar i Grimsta som mindes honom. Detta kan åtminstone vara kul att känna till, som kuriosa, att när man har 10 km kvar till Åre, passerar man alltså platsen där "Werldens fattigaste speleman" bodde.


Om författaren

Författare:
Leif-Arne Undvall

Om artikeln

Publicerad: 03 dec 2007 13:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: