sourze.se

Jämo tvingar nätverket "Bara bröst" att skyla sig

Kvinnonätverket "Bara Bröst" har under hösten genomfört aktioner i simhallar i syfte att avsexualisera kvinnor med bar överkropp i offentliga sammanhang.

Vi har under hösten kunnat följa unga kvinnors kamp för ett mer jämlikt samhälle. Genom offentliga aktioner i simhallar har kvinnor badat med endast underdelen av bikinin, med motiveringen, att behöver inte män bära överdel så behöver inte kvinnor göra det heller. Den första aktionen på Fyrisbadet i Uppsala har nu granskats av Jämo, och som väntat släpper man nu fallet eftersom anmälaren inte får något stöd i lagens mening, vilket betyder att det inte var diskriminering och att det inte begåtts något fel när kvinnorna blev avvisade från badet. Förmodligen hoppas man nu att allt ska återgå till det gamla föråldrade synsättet som alltid har rått.

Genom att rättsväsendet representeras av människor som följer den traditionella uppfattningen i samhället som har störst förankring bland medborgarna, om hur män och kvinnor bör förhålla sig till varandra och genom att lagen är utformad därefter, får det konsekvensen att det befäster den sexuella aspekten som kvinnor anses utgöra genom att inte skyla sina bröst. Den som känner till kvinnor som gärna besöker nakenbad där nakenhet är regel, vet att dessa kvinnor oftast tillhör den kategori som har minst problem med diskriminering i samhället. Orsaken till detta är den goda självkännedom och självkänsla som utmärker dessa kvinnor, och att dom därför känner sig trygga och jämställda i sin tillvaro. Det är dessutom ett rent allmänt faktum att människor med en högre utbildning oftare har en friare syn på nakenhet.

Här borde naturismen vara en företeelse som har en viktig roll i samhället, och som borde ges större möjlighet att verka för rättigheten att kunna umgås i sociala sammanhang, naken eller näst intill naken, genom att få större utrymme för att anlägga fler nakenbad och fribad. Tvärt emot vad som allmänt anses vara av betydelse framförallt för kvinnors säkerhet mot oönskade närmanden i miljöer som sol och bad, så är det säkert betydligt vanligare att kvinnor som besöker vanliga offentliga bad blir utsatta på olika sätt i jämförelse med den säkerhet som råder på nakenbad. Speciellt de bad som står i regi och skötsel av någon naturistförening.

Detta har sin grund i de grundläggande värderingar som kännetecknar naturismens ideal och som går ut på att alla människor ska vara jämlika och behandlas lika genom att ha samma värde.

Genom att befästa den sexuella aspekten på nakenhet, gynnas de aktörer i samhället som har ekonomiska intressen i sex och porrindustrin. Därför borde sexualiteten tonas ner, och den naturliga och okomplicerade nakenheten lyftas fram för att få ett mer harmoniskt samhälle. Detta borde utgöra grunden till ett mer jämlikt samhälle där samförståndet mellan kvinnor och män utgör förutsättningen för en bättre framtid för alla medborgare.

Därför är aktionerna av unga kvinnor i offentliga simhallar ett sundhetstecken på att det finns människor i vårt samhälle som vill verka för en attitydförändring och som för en kamp för att minska objektfixeringen på framförallt när det gäller om hur kvinnans kropp bör uppfattas i offentliga sammanhang.


Om författaren

Författare:
Sune Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 02 dec 2007 11:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: