sourze.se

Lite censur mår ingen illa av!

Dagens Nyheter trummar ut budskap om vedervärdiga internetsidor. Men för mycket medial uppmärksamhet riskerar att göra mer skada än nytta.

Under veckan har man i DN kunnat följa en artikelserie om Internets baksidor. Att allt som kan fantiseras ihop och en hel del därtill kan hittas i världens största bibliotek visste vi kanske tidigare. I det här fallet handlar det om sidor som kombinerar autentiska avrättningar med pornografi, oklart i vart fall för mig i vilket syfte. Ingen vettig människa kan tycka att denna typ av sidor skall finnas tillgängliga för våra ungdomar eller för någon annan heller. Förmodligen är det svårt att hitta något motiv för publicering överhuvudtaget. Ändå finns de uppenbarligen där. Sidor som bara har till uppgift att locka tittare, till vilket pris som helst. Frågan är förstås, hur stoppar man eländet eller hur hanterar man det faktum att vissa uppenbarligen besöker sidorna och tar del av innehållet? DN har talat med kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth som bl.a svarar: "En lärare kanske ska säga att vi tittar tillsammans och fråga varför de tittar, för att klä av mystiken." Tack, men nej tack säger jag då. Det må vara hänt att ungdomar i vissa kretsar tar del av dessa sidor men den allt övervägande delen gör det inte och dessa skall inte behöva utsättas för det här eländet i skolans namn.

Inte sällan när Internets avigsidor rapporteras på TV eller i tidningar ges så många ledtrådar om sidans innehåll att det till slut blir en barnlek att hitta den genom sökmotorerna. På TV har man ibland så närgångna inzoomningar av sidan i fråga att en uppmärksam kan stoppa bilden och se länkadressen. Vad är syftet med detta? Man vill vara uppmärksam och avslöja elände på nätet men gör i själva verket reklam för sidor och fler kan hitta dit. I omvända världen är allt möjligt men är det där vi vill vara? Nej, vi måste överväga att damma av cencurbyrån igen. Tekniska möjligheter att scanna av sidor efter totalt olämpligt innehåll finns säkert eller kan tas fram. De flesta serverhotell eller communities är känsliga för kritik och brukar agera snabbt när något olämpligt påtalas. Lagarna finns inte, kanske någon invänder. So what? Låt ägarna till sidorna dra staten inför domstol så får vi ju i alla fram dom i ljuset och låta dem få förklara sig. Tror inte direkt det blir kö till domstolarna för detta. Nej lite censur mår ingen illa av. Däremot är följderna av att se autentiska avrättningar ackompanjerade med porr och kvinnoförnedring oöverblickbara. Fram med saxen och dra inte allt i långbänk.


Om författaren

Författare:
Staffan Wogenius

Om artikeln

Publicerad: 25 nov 2007 21:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: