sourze.se

Putin och hans värld

Blir Putin en ny Stalin? Jag tror inte det. Vi lever nu i en annan värld än under mellankrigstiden med dess många diktaturer. Då fanns Hitler och Mussolini och en mängd andra diktatorer.

Jag såg två program om Putin i TV. Janne B, här på Sourze, och och jag utbytte följande kommentarer:
Janne B: "Yngve, ikväll har jag tittat en timme på ett program om Putin. Jag gissar att det går i repris i veckan. Absolut något för dig.
Yngve K: "Janne, jag såg större delen av programmet om Putin. Man behandlade inte Tjetjenien på samma sätt som jag upplevde det. Jag upplevde att det var tjetjenerna som anföll Dagestan och således startade kriget. Nu påstår man att det var FSB som sprängde hus och skyllde på tjetjenerna och sedan startade kriget. Jag kan inte tänka mig att FSB dödade oskyldiga ryssar på det sättet."
Janne B: "Det var så många chockerande uppgifter om Putin som person att det tar tid att smälta. Likaså olika händelseförlopp. Tänk att han som 16 åring gick och sökte jobb på KGB trots att det vid denna tid uppenbarades att KGB varit Stalins mördarband. Han fick tips om vad han skulle studera osv i väntan på att bli antagen – efter cirka fyra år."
Janne B: "Bilderna hur han går efter en flera hundra meter röd matta är ju klassiska. Den gamla lärarinnan var underbar. Hade han någon fru??? Del två på måndag.!"

I Herald Tribune den 31 oktober 2007 finns en artikel skriven av Sophia Kishkovsky som behandlar en minnesceremoni över de av Stalin avrättade människorna år 1937, för 70 år sedan. Den förre KGB-övestelöjtnanten Putin höll följande tal: "De som avrättades, sändes till läger, blev skjutna och torterades kan räknas i tusentals och miljoner människor. Dessutom hade dessa sina egna åsikter. Detta var människor som inte var rädda att ge sina åsikter till känna. De var de mest kapabla personerna. De var nationens stolthet. Och naturligtvis över många år, liksom i dag kommer vi fortfarande ihåg denna tragedi. Vi behöver göra en hel del för att försäkra oss om att detta aldrig glöms bort."

Många kommer att säga att det en läpparnas bekännelse från Putins sida och kanske är det så. Längre ned i artikeln står det följande: "Rättsaktivister och oppositionspolitiker samlades senare för att bringa uppmärksamhet för de som de betraktar som moderna ryska politiska fångar, inkluderande Mikhail Khodorkovsky, den fängslade oljemagnaten, som utmanade Kreml, och Mikhail Trepashkin, en före detta KGB-agent som fängslades för att ha röjt statshemligheter efter att ha arbetat med liberala lagstiftare som misstänkte att hemliga polisen varit inblandad i en serie lägenhetssprängningar i Moskva och södra Ryssland som startade det andra Tjetjenienkriget år 1999 och hjälpte Putin att komma till makten."

Ryssland är inte ensam om att ha moderna politiska fångar. USA har många fler sedan man upphörde att tillämpa habeas corpus-akten i Afghanistan och Irak. Akten innebär att alla fängslade skall ställas inför rätta inom rimlig tid, inte efter flera år eller aldrig.

Som jag uppfattade programmen hade man letat upp allt negativt man kunde hitta om Putin och att man inte hade funnit en enda positiv sak om hans personlighet. Han framställs som känslolös och kall person som utmanövrerar alla som kommer i hans väg. Man vill nog få det till att han liknar Stalin under 1920- och 30-talen när denne stödde än den ena än den andra falangen i partiet tills han stod som segrare och envåldshärskare.

När jag såg den tyska filmen "Undergången" tänkte jag att utan röda armén hade Europa inte kunnat befrias. Man kämpade själva hela vägen till Berlin och skulle man inte ha rätt att vara stolt över det? Och det var inte bara ryssar som kämpade och dog. Också folk från Centralasien som var muslimer deltog i Europas befrielse. Det glömmer man ofta bort. I stället talar man i förklenande ordalag om mongoler och kirgiser som lägre stående varelser. De var kanske bönder som varken kunde läsa eller skriva men de kunde slåss.

I Wall Street Journal den 30 oktober 2007 finns en artikel med rubriken "Combustible Countries" Eldfängda stater. Artikelns författare Alexandros Petersen skriver: "Förbränning sker när ett bränsle kombineras med syre, vanligen vid hög temperatur, framkallar värme. Medan USA:s utrikespolitik har fokuserat på s.k. failed states borde man i stället ha koncentrerat sig på de länder som har den rätta kombinationen av hög-temperatur-ingredienser som inte bara imploderar utan förbränns.combust"

Som eldfängda länder framställs Libanon och Pakistan. "Den tredje eldfängda staten" skriver han "kan i förstone synas förvånande men den utgör det främsta hotet mot USA:s strategiska intressen på lång sikt. Enligt konventionella bedömningar har Vladimir Putins växande auktoritära grepp skapat stabilitet och välstånd – därav hans skyhöga popularitetssiffror – trots att stora delar av ekonomin är nationaliserad och oppositionen och media krossade. Denna utveckling skapar en stabil utveckling med stort självförtroende på kort sikt. Men de är också ett tecken på underliggande eldfängdhetcombustibility

Mer än något annat land i världen hotas Ryssland av en demografisk kris. Den ryska befolkningen minskar varje år med en miljon invånare. Under tiden ökar den muslimska befolkningen i Ryssland genom invandring från Kaukasus, Centralasien och Mellersta Östern och genom höga födelsetal. Svaret har blivit rasistisk nationalism som ibland uppmuntras av staten."

Slutsatsen blir: "The Bush administration´s wariness of failed states is justified, but combustible countries that could destabilize entire regions through their instability should be the priority." Bushs vaksamhet mot "failed states" är berättigad men "combustible countries" som kan destabilisera hela regioner genom sin instabilitet borde bli en prioritet

Hur det blir står skrivet i stjärnorna. Den som lever får se.

PS På annan plats i WSJ står det om Moskva följande:" Downside: Anti-Americanism is in fashion; attacks against nonwhites are a disturbing problem. There have been 21 racist killings and 111 racist assaults i Moscow so far this year.

Upside: Russia levies a flat 13 percent tax on expatriates worldwide income, one of the lowest non-tax-haven rates in the world. Plus, Moskow is very cosmopolitan, with a huge varity of restaurants, nightclubs and world-class museums."


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 10 nov 2007 17:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: