sourze.se

Får ditt barn en pistol i julklapp?

Att ännu en dödsskjutning på en skola ägt rum kanske inte är så konstigt med tanke på det sätt vi slussar in våra barn i vuxenlivet?

Krig rasar omkring oss i världen. Det vet vi. Medier matar oss med bilder, videoklipp och texter om det dagligen. Sverige är inte i krig. Så vad gör vi? Vi köper plastleksaker åt våra barn som är så lika de pistoler och k-pistar som används för att släcka åtskilliga människoliv som möjligt. Det får mig att må illa. Vad får oss att skapa ett samhälle, då det häftigaste man kan få i julklapp är ett stort, svart monster vi leker att vi dödar våra vänner med?

Barn skjuter barn. På riktigt.
Barn som dödar barn, vad lekte de med när de var små? Jag är helt övertygad om att skolmassakrer i USA och nu Finland grundar sig i en felaktig inställning till vapen, barn växer upp i ett hem där vapen är lika vanligt som TV-apparater. Att som liten växa upp tillsammans med riktiga vapen eller pistoler i plast, bidrar till att man tappar respekten för vad ett sådant skjutvapen kan göra. Folk skjuts i filmer, sekunden därefter reser de på sig, ser groggy ut i ett par hundradels sekunder, innan de åter börjar slåss. Den vanliga - dödliga - människan reser sig kanske aldrig mer.

Om medborgarna i ett krigsdrabbat land såg vad vi frivilligt ger våra barn att leka med skulle de inte tro att vi var kloka. Vad som symboliserar vardag med dödshot för dem - är vad vi själva, medvetet utsätter våra barn för då de leker krig. Det hela är så otroligt respektlöst och kränkande, eftersom vi som växt upp i ett land i fred omöjligt kan sätta oss in i hur en vardag med ständig rädsla för att bli skjuten är. Varför ska man leka krig? Vi matas tillräckligt med våld, ständigt påminns vi om att folk dödas för sina åsikters skull eller sin religions skull.

Krig är ingenting man ska leka.
Krig är någonting man ska förakta, krig är någonting man ska förstå innebörden av. Det är att människor dödar människor, ingenting annat. Jämställdheten påverkas också av vårt val av leksaker till våra egna barn. Hur ska vi kunna förändra en värld där våra söner får vapen, grävmaskiner, robotar och bilar i födelsedagspresent när vi samtidigt ger våra döttrar en barbie, leksaksugnar och städredskap i miniformat. Vi vill skapa en bättre jämställdhet för alla, men det enda vi verkar fokusera på är vad som ligger i lönekuverten hos män och kvinnor. Först måste vi ändra det attitydproblem vi har när vi slussar in Sveriges framtid i ett samhälle som ska fungera bättre än det hittills gjort.

Självklart ska flickor leka med dockor. Men måste dockan vara en platinablond kvinna med stora bröst och förmodade ätstörningar?


Om författaren

Författare:
Lisa Muhrer

Om artikeln

Publicerad: 10 nov 2007 17:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: