sourze.se

Moderaterna - regeringens svaga länk

Ska en person som aldrig varit arbetsledare vara statsminister?

Ska en mycket oerfaren "spindoktor" vara chef för 20 högutbildade statssekreterare och 4,500 annat yrkesfolk på "Kanslihuset"? Kanske det är tid att ta bladet från munnen efter ett år.

Statsministerns största problem har från starten varit, att han i många år kämpat i motvind i sitt eget parti. Han har skaffat sig många ovänner och måste därför välja ministrar m.m. ur den lilla skaran "nya moderater". Moderater är generellt sett välutbildade med stora erfarenheter av företagsamhet mm. Detta märks inte på de moderata ministrarna, med undantaget Anders Borg. Han utstrålar kompetens och handlingskraft.

När regeringen bildades plockade de andra partiledarna fram sina mest kända företrädare med ofta lång erfarenhet av riksdagsjobb och några med regeringserfarenhet. Man valde ut sådana som var omtyckta i det egna partiet, detta var viktigt. Men Fredrik Reinfeldt kunde bara söka kandidater i sitt eget kamratgäng från Moderat Ungdom, MUF. Därför kom det inseglande två damer som fick segla ut lika fort. Ingen ställde upp för dessa nästan okända kvinnor. Minst två av de manliga ministrarna har berättat att de blev totalt överraskade över att bli tillfrågade. Carl Bildt hade dock säkert motsatt attityd. Han ansåg sig som den ende självklare på UD.

Jag har spanat lite efter Fredrik Reinfeldts meriter här på nätet. Jag har svårt att hitta något om att han varit chef, arbetsledare eller ansvarig för något alls. Maud Olofsson har varit direktör på Hushållningssällskapet i Västerbotten, samt sakkunnig i en tidigare regering. Hur kan någon med så blygsamma minister bli den självklara statsministerkandidaten? Jag förstår det inte alls?

Göran Persson hade en lång och tidig karriär som kommunalråd i Katrineholm. Sedan var han kraftfull skolminister och finansminister. Han lanserade sig aldrig som statsminister själv. Men han var verkligen ytterst väl förberedd för att bli statsminister. Må var och en göra jämförelsen!

Jag har spanat efter Ulrika Schönströms meriter och de är lika svåra att hitta. Lite interna uppdrag hos moderaterna som presschef och liknande har hon. Hon har säkert några akademiska betyg, annars skulle hon väl inte ha kallats spindoktor inför valet. Hur kan en nästan meritlös 35-åring bli bas för ett helt regeringskansli - så har hon presenterats nu. Har inte denna personal känt sig rätt så förolämpade av Fredrik Reinfeldts skugga.

Ja, det måste bero på att mer meriterade och lämpliga personer antingen inte ställer upp för Fredrik Reinfeldt, eller så känner han inte dem! Skrämmande tanker egentligen!

Det förefaller stabilt med personaluppsättningen i de andra allianspartierna. De har klarat mycket stryk och klarar nog ännu mer - för de har beslutat sig för det. Regeringsinnehavet är värt mycket, ja det mesta för dem, men det fortfarande rätt stora Moderatpartiet har hela tiden varit regeringens svagaste länk och så tycks det förbli.


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 02 nov 2007 12:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: