sourze.se

Tankar om Rosa Bandet

"Man har lurat kroppen att tro, att den är gravid. Man har lurat kroppen, att den är yngre än vad den är. Man har tillfört syntetiska medel till kroppens organ. Tror man att det är ofarligt i längden? Varför har cancern hos kvinnor ökat?"

Häromdagen, kom jag nära en skål med rosa band, tror det var på Åhléns. Det var första gången jag såg priset på ett sånt band, det var 20 kronor. Bredvid mig i kassan, stod en mamma med två barn. Flickan frågade om hon fick ett sånt band och mamman köpte ett till henne. Då sa pojken, som var lite mindre, att han också ville ha ett och expediten skrattade och mamman skrattade och allt blev jättemysigt! "Det är klart att du ska ha ett rosa band", sa expediten och log brett!

Mina tankar runt det rosa bandet, har varit blandade. Jag tror det kom till, som sympatiåtgärd för bröstcancerdrabbade kvinnor? Om man köper ett sånt band, sympatiserar man med de kvinnor, som fått bröstcancer. Man kan visa, att man är en människa med empati och att man stöder cancerforskningen. Banden sitter även på män och då tänker jag i alla fall på, att dom stöder feminismen. Det är som en modefluga. Det är som en innegrej. Jag har sett många kvinnor på bilder, efter sina bröstoperationer i tidningen. Cancer har blivit en stor grej i samhället - en utbredd sjukdom. Den har vuxit, sen min mormor var ung.

Mina tankar runt bröstcancer, har handlat om p-piller och östrogen. Man har givit unga flickor i skolan, p-piller vid väldigt tidig ålder, för att förhindra graviditet. P-piller till barn. Man har givit äldre kvinnor i klimakteriet östrogen eftersom de inte ansett, att de klarat av svettningarna som uppstår i övergångsåldern.

Man har lurat kroppen att tro, att den är gravid. Man har lurat kroppen, att den är yngre än vad den är. Man har tillfört syntetiska medel till kroppens organ. Tror man att det är ofarligt i längden? Varför har cancern hos kvinnor ökat?

P-pillren i kombination med rökning, orsakade blodproppar i många omskrivna fall. En av mina bästa kompisar dog sittandes, läsandes Expressen mitt bland barnen, orsakat av p-piller och rökning.

20 år, brukar det ta, att se ett resultat av en process ungefär. När jag ser det rosa bandet, tänker jag på alla dessa saker. Varför tyckte alla att det var så bra med p-piller? Jag tycker det orsakade proppar och dålig sexlust, eftersom kroppen förespeglats, att den var gravid. Rosa bandet är snällt, men jag bär inget sånt, eftersom det känns, att cancer i en del fall kunde undvikits, om man inte använt för kroppen farliga preparat - tills kroppen sade ifrån.

Därmed inte sagt- att jag inte sympatiserar med de cancerdrabbade kvinnorna.


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 01 nov 2007 09:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: