sourze.se

EU - på väg att bli ett skämt

EU måste ha tydligare rätt eller fel, annars faller hela grundkonceptet och kvar är ett tomt skal. EU ska kritisera mindre och besluta mer!

När en svensk person som är bosatt i England blir gripen i Holland på begäran av franska myndigheter, är jag den enda som undrar hur det kan gå till då alla fyra nationerna ingår i den gränslösa och fria Europeiska Unionen?

Frankrige utfärdade en arresteringsorder på Petter Nylander, VD för Unibet, i slutet på 2006 efter det att han vägrat inställa sig hos de franska myndigheterna efter en anmälan från franska motsvarigheten till Svenska Spel och ATG om olaglig spelverksamhet i Frankrike.

Jag kan inte föreställa mig någon annan situation då detta skulle kunna inträffa. Spelbranschen har blivit en omöjlighet att enas kring inom den "fina gemenskapen" av Europa som vi lever i. Jag personligen har under flera år följt spelbranschen och jag är övertygad om att inte vara som tycker att en gemensam reglering är mer än välkommet! Jag är ingen anti-EU person utan ser den utveckling som varit som positiv för Europa. Valutan Euro har blivit vad man hoppades tillsammans med friare rörselser av arbetskraft, varor och tjänster.

Det finns många frågor att bena ut från denna enskilda händelsen, men återkommande anser jag att EU brister i fall som gör grundkonceptet av fri rörselse mellan länderna omöjligt om man inte sätter ner foten och säger vad som är lagligt och inte.

Tillbaka till situationen som just nu råder där Unibets VD alltså är anhållen i Holland på Frankrikes begäran. Jag frågar mig vem Frankrike ska döma? Är det Petter Nylander som verställande direktör för ett börsnoterat bolag som åker dit för att bedriva olaglig verksamhet enligt fransk lag? Om det nu är dit Frankrikes regering vill ta detta fallet, vad vinner dom på det? Ja visst, Unibet blir ett skadeskjutet bolag, men jag tror att publiciteten och uppståndelsen kring denna situation kan slå tillbaka dubbelt så hårt mot Frankrikes monopol. Dessutom är Unibet redan etablerade i landet som spelbolag, tajmingen för att kritisera och smutskasta Unibet har redan varit. Kan det vara så att Frankrike vill driva processen för att köpa sig mer tid? Ja absolut, men vad ger den tiden som vunnits kontra om dom inte hade genomfört gripandet? Jag anser att deras tid med ett spelmonopol drastiskt har krympt nu eftersom debatten är igång och EU har tidigare, och kommer igen, kritiser monopol, oavsett om det är statliga eller inte. I mina ögon ser det ut som att orutinerade politiker utan egentlig omvärldsanalys försöker i panik maktuntyttja sina positioner för att bibehålla maximalt med intäkter till staten. Hade franska regeringen och spelmonopolet vågat tänka mer kommerciellt hade man sett sin position som marknadsledande bolag och jobbat därifrån...

Det är EU som måste ta tag i situationen innan vi ser egentolkningar och variantar av vad EU är, står för och innebär för medlemsländerna annars blir EU ett skämt... ett - för medlemsländerna - dyrt skämt!


Om författaren

Författare:
Arvid Hermansson

Om artikeln

Publicerad: 25 okt 2007 06:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: