sourze.se

Inget våld i ett helnyktert Sverige

Vad ska vi göra för att slippa ifrån detta våld överallt, kan vi göra något?

Jag läser förstasidorna i de flesta stora tidningarna och sköljs över av stora bokstäver om våld. Jag sätter mig ner och börjar verkligen fundera över om vi kan göra något åt det, kan vi det? Våld har varit ett sätt att leva längre tillbaka i tiden, en del av vardagen. I många länder idag är det fortfarande så.

Att skona världen från våld går inte men man måste göra något, frågan är var man ska börja. Jag har en stark känsla av att en stor faktor i mycket våld är alkohol, om vi tar bort alla våldsbrott relaterade till alkohol hur skulle då siffrorna se ut? Jag vet inte, jag bara undrar. Är man som vuxen beredd att avstå från alkohol helt och hållet för att förbättra samhället så här mycket? Om det kan gynna våra barn och barnbarn så pass som jag tror, skulle vi inte kunna offra så lite, för det är faktiskt lite. Sen att det kan vara gott med ett glas vin till maten det vet jag också men om vi alla ska hjälpas åt, tänk om vi fick ett helnyktert land, vilken pr för Sverige.

Nej, det är nog lite för stort det också, jag har svårt att tro att dagens vuxna har så mycket ryggrad att de är villiga att offra detta, lite synd faktiskt när det skulle vara lättare att tala om nykterhet till ungdomar om vi alla vuxna föregick med ett gott exempel. Men återigen känner jag det där tunga motståndet som finns, varför ska vi? Ja men varför i helvete inte? Kan vi inte se det som ett steg i människans utveckling att sluta berusa sig på olika sätt ? Skulle det vara så otroligt svårt? Tänk vilken reaktion det skulle bli i omgivningen om det kom en berusad tonåring på gatan, om ingen annan drack, han skulle verkligen sticka ut, förhoppningsvis skulle vi ha hjälp att erbjuda honom att inse att livet kanske är fantastiskt även när man är nykter.

Eller är det kanske därför vi vuxna berusar oss? Är livet så jävla tråkigt att vi måste bli fulla då och då för att stå ut? Det finns inget jag hört så många anledningar till som varför någon dricker just en speciell dag, det är bättre man är ärlig och säger "Det är väl alltid nån jävel som har namnsdag"

Jag tror framtidens människor - men tyvärr så pass lång tid framåt att jag inte kommer att vara med - kommer att se bakåt på fylleri som något som hängde kvar efter vikingatiden, vilket skulle innebära att vi inte har gjort så många viktiga framsteg på ett tag vad gäller oss själva.

Jag ska fundera lite till på det här och skulle gärna vilja veta om de som nu sitter häktade för mordet på 16 åringen i Stockholm varit fulla. Och så skulle jag gärna, om någon av alla dessa skarpa hjärnor som jag vet finns här på Sourze, få hjälp med siffror vad gäller alkoholrelaterade brott och våldsbrott.

Tänk om en massa vuxna helt plötsligt inför sina barn och ungdomar skulle säga "Nej, min själ, nu är det slut på berusningens tid, vi börjar en ny era och vi vuxna ska visa vägen." Är det för mycket begärt? Kan inte staten räkna ut vad vi skulle tjäna rent ekonomiskt på detta? Givetvis minus det man tjänar idag på spriten så skulle siffrorna bli skyhöga för vinst, och tänk vilka sjukvårdsresurser som skulle frisläppas, man kunde till och med slopa bilskatten för dem som är beredda att hjälpa till, varför inte?

Jag blir antagligen inte så populär av att skriva detta, jag vet hur viktigt det är för många att kunna dricka alkohol, eller hur? Visst är det för mycket begärt när allt kommer omkring, trots rattfyllerister som dödar, lemlästar för livet, alkoholpåverkade som misshandlar, alkoholiserade som förstör livet för barn i tidig ålder? Jag behöver nog inte göra en lång lista, ni kan den nog de flesta av er om ni tänker efter, för det är just det vi måste göra, och här är en bra plats att börja, just nu. Sprit är skit.


Om författaren

Författare:
Angus Liddell

Om artikeln

Publicerad: 08 okt 2007 08:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: