sourze.se

Bibeln är inte EN bok

Den innehåller flera böcker av många slag, så den är rätt svårläst.

Så Bibeln är ingen samlingsvolym för de lata. Ta aldrig ett tumgrepp och läs en vers i avsikt att bli klokare eller frommare. Risken är att du blir dummare i stället.

För det första så är ju varje bokavsnitt skrivit för sin tid, långt innan man talade om logik, vetenskap med mera. Så det är orimligt att ställa vetenskapliga anspråk på den. Trots detta så innehåller den massor av faktauppgifter av t.ex. geografisk natur. Det går bokstavligen att vandra i Jesu fotspår om man vill och det har många velat. Nästan varje stad nämnd i NT är hittad och de flesta i GT. Likadant är det med floderna och haven. De har inte flyttat på sig. "Ständigt på Sion jag tänker." På det berget ligger Jerusalem.

Bibeln börjar med de fem Moseböckerna som för sin tid försöker förklara Skapelsen, Genesis. Sedan kommer Exodus, dvs. uttåget ur Egypten, livet i öknen med mera. Bitvis samma som Koranen sägs det!

Så följer 12 böcker om Israels historia, delvis bloddrypande som inte manar till efterföljd.
Fruktansvärda historier som visar på illvilja, ondska från flera parter. Dessa böcker är uppenbart skrivna för israelerna, det är deras subjektiva syn som lyser igenom. Som i Svenska historieböcker!

Poesi och Vishet bjuds i Job, Psaltaren, Ordspråksboken, Predikaren och underbara Höga Visan. Där finns mycket skön lyrik men också hårda livserfarenheter. Läs långsamt och fundera!

Så kommer då en mängd profeter som tidigare generationer kunde rabbla utantill inför prästen. Jag brukar minnas Jesaja och Jeremia och kanske Daniel. Det är starka berättelser om rätt ensamma män som kämpade med sin Gud och sitt folk. Varningar och sanningar har aldrig varit populära.

__________
När man läser i Gamla Testamentet är det rätt viktigt att veta om man läser judarnas historia eller poesi. Detta är ju självklart i alla andra sammanhang, men jag märker ibland i Sourze att detta måste påpekas. Sedan är ju Bibeln inte någon biologibok, zoologibok eller geografibok. Söker vi fakta så ska vi söka på annat håll. Men överraskande ofta stämmer det ändå.

Nya testamentets 27 böcker börjar med fyra "evangelisters" berättelser om Jesu liv. Vi vet att det var fyra väldigt olika personer så det blir rätt olika infallsvinklar som gör det spännande att läsa. Den ene berättar mycket om Människosonen och den andre om Guds son. Två evangelier skildrar Jesu födelse, men två andra förbigår den saken helt. Varför? Visste de om varandras skrifter, där de satt och skrev? Halvfärdiga manus och kopior kan ha cirkulerat. Lukas den lärde, har även skrivit Apostlagärningarna.

Apostlagärningarna skildrar den första kristna tiden efter Kristi himmelsfärd. Där talas mycket om den Helige Ande, som en slags ersättare för Jesus. Anden leder församlingarna, det är de troende övertygande om. Utan de märkvärdiga händelserna på Pingstdagen hade det nog inte blivit mycket av Jesusrörelsen. Sannolikt hundratals personer från olika länder upplevde då saker som de inte kunde glömma. De gick hem och berättade. Judar från stora områden hade gått till Jerusalem för att fira den heliga Pingsten, den stora Skördefesten.

Så kommer ett stort antal brev skrivna av den nyomvände Paulus, samt andra. Han genomförde minst tre stora resor i den då kända världen samt slutligen en resa till Rom. Breven handlar om livets besvärligheter, sjukdom, förföljelser men också om hans väldiga slit med att hålla ordning på snabbt växande församlingar i nuvarande Turkiet, Grekland och Italien. Det fanns många nya läror på gång vid denna tid som han tampades med, förutom Atens och Roms gamla religioner.

Bibelns sista bok är Uppenbarelseboken som är skriven under kejsarnas svåra förföljelse av de kristna. Domedag och undergång präglar hela boken med symboliska drakar och vilddjur. Går allt mot sin undergång?

Jag har nästan glömt att författaren Göran Greider för några år sedan hittade "Jakobs brev" bland alla de andra breven. Han blev så imponerad av brevets sociala budskap så han skrev en egen version. Jakob kallade sig Herrens broder, men skriver inte mycket om denne broder. Det anses att brevet är ett slags cirkulär skrivet redan år 45. I så fall är det, det tidigaste av NT skrifter. Det tog inte "hundratals år" innan man började skriva om Jesus, som det ibland påstås.

Läs med både öppet och kritiskt sinne. Då kommer du rätt!


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 08 okt 2007 08:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: