sourze.se

27 blir 5

"Miljöpartiets sätt att argumentera är som att anklaga en person som tränar på gym men byter till fotboll, för att vara lat. De har helt enkelt inte förstått att det finns olika sätt att nå resultat."

I samband med att Regeringen presenterade sin budget för ett par veckor sedan var Miljöpartiet ute och kallade regeringens klimatmiljard för falsk politik och en bluff. Peter Eriksson anklagade till och med regeringen för att ljuga vad gäller klimatpolitiken. Miljöpartiet menar att regeringen inte satsar på klimatet utan skär ner anslagen. Centerpartiet menar att en ny regering innebär en ny politik där satsningarna på klimatet kommer att göra skillnad. Vi löser inte morgondagens klimatutmaningar med gårdagens sossepolitik.

Vad är det då som miljöpartiet gör så fel i sina beräkningar? Ett exempel är klimatinvesteringsprogrammet. Där påstår Miljöpartiet att regeringen skär ner med 353 miljoner kronor under 2009. Denna nedskärning har de tagit fram genom att använda budgettekniska skrivningar och tabellverksjusteringar, som det inte finns beslut på. Klimatinvesteringsprogrammet är en tidsbegränsad åtgärd som inte förlängdes av den förra regeringen. Därför finns den inte med i beräkningarna för 2009. Men av Miljöpartiet beskrivs detta som nedskärningar, när detta i själva verket är pengar som aldrig beslutats. Det är siffror som enbart existerar i Miljöpartiets värld, en värld där två plus sju blir fem.

Miljöpartiets sätt att argumentera är som att anklaga en person som tränar på gym men byter till fotboll, för att vara lat. De har helt enkelt inte förstått att det finns olika sätt att nå resultat. För om de gjorde det, så skulle de se att regeringen i själva verket har tillfört medel för en satsning på hållbara städer. Det är alltså inte minus 353 miljoner kronor under 2009, utan plus 140 miljoner kronor. De tar inte heller med miljöbilspremien eller satsningarna på havsmiljö.

På område efter område väljer Miljöpartiet att räkna på detta ohederliga vis. De läser de tabeller som passar för att måla upp den bild de vill sätta, och avstår från att visa de satsningar som faktiskt görs. Miljöpartiet borde väl snarare applådera klimatmiljarden, glädjas åt höjd koldioxidskatt och vara nöjda över miljöbilspremien. Det är konkreta åtgärder för miljön.

Istället väljer de att i sin strävan att vara ett parti för miljön, ta till metoder som varken är matematiskt korrekta, analytiskt genomtänkta eller moraliskt godtagbara. Centerpartiet beklagar detta, vi hade hellre sett ett oppositionsparti som kunde tänka utanför den socialdemokratiska lådan och lägga energi på att föra klimatdebatten framåt.


Om författaren

Författare:
Claes Västerteg

Om artikeln

Publicerad: 04 okt 2007 17:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: