sourze.se

"Studio 60" - favoriten levererar

Aaron Sorkin, mannen bakom den smått fantastiska TV-serien "Vita Huset" är tillbaka i svensk TV. Hans otroligt välskrivna TV-drama "Studio 60 on the Sunset Strip" är en given suceé.

I morgon visar SVT det fjärde avsnittet av den smått fantastiska och av tv-kritiker hyllade amerikanska dramaserien "Studio 60 on the Sunset Strip" med Matthew Perry i en av huvudrollerna. Matthew Perry är nog framför allt känd i Sverige för sin rollfigur "Chandler Bing" i den gravt överskattade komediserien "Vänner". Trots alla lovord från diverse tv-kännare, har "Studio 60" likt förbannat inte riktigt levt upp till de förväntningar som ställts på serien innan den började sändas i USA förra hösten.

Seriens skapare och manusförfattare Aaron Sorkin är något av en legend i Hollywood, med bl.a. filmen "På heder och samvete" där Tom Cruise och Jack Nicholson har två av huvudrollerna och tv-serien "Vita Huset", på sin meritförteckning. På många sätt kan man se "Studio 60" som Aaron Sorkins försök att bearbeta sitt eget liv och sina problem. Den andra huvudrollsinnehavaren jämte Matthew Perry, Bradley Whitford, spelar den före detta drogmissbrukande producenten "Matt Albie" som kämpar med att hålla sig nykter och att återvinna branschens förtroende. Parallellen till Sorkins eget liv som före detta drogmissbrukare som tvingades lämna sitt jobb för att bli fri från sina demoner är inte alltför långdragen. Det spekuleras även i att karaktären "Harriet Hayes" är något av en karbonkopia av Sorkins före detta flickvän. Detta är dock bara rena spekulationer och absolut inget som jag ser som en ren sanning.

Serien utspelar sig bakom kulisserna på ett fiktivt humorprogram med dalande tittarsiffror. När seriens producent bestämmer sig för att avbryta mitt i livesändning för att vädra sitt missnöje med tv-bolaget och sina egna chefer sparkas han givetvis på fläcken. För att rädda serien och sitt anseende bestämmer den nytillträdde bolagschefen "Jordan McDeere", spelad av Amanda Peet, att något drastiskt måste göras. Hon väljer att anställa två före detta anställda som fick sparken för att de inte ville följa tv-bolagets och sponsorernas regler. Nu blir de istället chefer över sina gamla kollegor och deras jobb blir att få serien på fötter och åter bli Amerikas mest sedda komedishow. Vi får därifrån följa deras dagliga arbete och deras våndor kring allt arbete med att få fart på serien igen och göra den "edgie" som den en gång var.

Att inte "Studio 60" gått hem hos den breda amerikanska publiken är något av ett mysterium. Serien bländar med flera strålande skådespelar prestationer Matthew Perry, Bradley Whitford och Amanda Peet, otroligt snyggt och välproducerat men framför allt ett manus signerat ett geni. Sorkin lyckas igen, precis som i "Vita Huset", att få till en dialog lika rapp som välskriven. Dialogen är rapp utan att bli konstlad som vore det "Gilmore Girls". Sorkin guidar oss genom en värld fylld av intriger utan att på något sätt tvinga oss att välja sida. Han förmedlar en ton av lågmäld och återhållsam melankoli som skulle få Leonard Cohen att dra på smilbanden. Serien är i särklass höstens pärla i en annars ganska medioker tablå av långdragna och intetsägande program. "Studio 60" är helt enkelt ett måste för varje medveten populärkulturjunkie med obotligt tv-beroende. Nu vet ni vad ni gör på onsdagar kl.22.00 resten året.


Om författaren

Författare:
Alexander Brock

Om artikeln

Publicerad: 12 sep 2007 13:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: