sourze.se

Hemsöborna minsann - och gratis!

Tisdagen den 11 september gick startskottet för att trycka svensk litteraturs tungviktare in i svenska folkets händer. Läs "god litteratur"! Inte det skräp du läst förut!

Ja, vad är det för något? Ska det kallas bok? Något i hårt papper med rosa färg. Väger lika mycket som en torr disktrasa. Men det är såå fiiiint! Det är ju för allt i världen August Strindbergs bästa roman, inte bara hans bästa utan Sveriges bästa, enligt Per Svensson, GT/Expressens kulturchef. Undrar om han är omnämnd i Myggor och tigrar av Maja Lundgren.

Nåväl, jag har läst Hemsöborna och sett dramatiseringen av den på SVT och javisst den är hyfsad. Men bäst i Sverige?
En mening som många av de där tjosanposan-litteraturgubbarna en del kvinnor också anser som det mest fantastiska i boken är meningen:

"Carlson kom som ett yrväder en aprilafton med ett höganäskrus i en svångrem om halsen"

Säger du den meningen faller de i trance!

Okej, nu dissikerar vi meningen. En person kommer som ett yrväder i april. Hur är vädret i april? Opålitligt eller bedrövligt, oavsett blir man vansinnig på detta väder? Aha, då vet vi vem Carlson ska föreställa, under förutsättning
att du är svensk och har bott i Sverige under några år. Aprilväder i Marocko eller Australien är nog inte detsamma.

Med ett höganäskrus. Vad är det, frågar sig nog halva Sveriges befolkning. Det gjorde jag också som ung. Mina föräldrar var inte födda i Sverige och hade ingen aning om vad ett höganäskrus var för något. Det tog många år innan jag fick vetskapen om det.

Om de tillverkar höganäskrus idag? Inte en aning.

Ja, så var det där med att det hängde i en svångrem om halsen. Idag vet många vad som menas med svångrem. Det betyder att du ska "spara" så ini helvete! Om den dras åt blir du mager och tärd. På den tiden var det antagligen något som du, som man, drog runt midjan för att hålla kvar byxorna över magen.

Så antingen hade Carlsson inga byxor eller så hade han en hög midja. Eller så hade han två svångremmar. En att ha om halsen och en för byxorna. Eller så var han på väg att strypas!

Tidningarna Expressen/GT - och jag förmodar att Kvällsposten är med på ett hörn - samarbetar i detta fanatiska projekt tillsammans med Albert Bonniers
förlag. Skrev jag fanatiska, ursäkta, jag menar naturligtvis fantastiska.

Under våren/sommaren kunde jag köpa en Bondfilm för 59 kronor tillsammans med Expressen/GT. Från den sista med Pierce Brosnan, "Die another Day" till den första med Sean Connery, "Dr No". Det gjorde jag! Nu har jag alla i en schysst box. Ska bli kul att se dem igen,
någon gång i vinter när dag- och nattmörker sluter sig omkring mig.

Det tror jag var en succé eftersom DVD-filmerna ofta var slut i affären när jag kom för att köpa min GT/Expressen.

Idag var jag inne och köpte min GT/Expressen och kunde fått den där rosa disktrasan gratis tillsammans med tidningen. Jag avstod. Med en överblick på hur andra kunder betedde sig, förstod jag omedelbart att jag inte var ensam om att avstå.

I fortsättningen när du ska köpa en
GT/Expressen/Kvällsposten på tisdagar och vill ha en så kallad bok, ska du betala 59 kronor för en disktrasa. Men vet du vad? Nu kommer det i alla dessa tidningar stå att det blev succé. Hur sant är det? Lika sant som allt det andra som brukar stå i deras tidningar, tror inte du det?

P.s I dagens GT på mittuppslaget stod "En samlarsuccé redan från start". D.s


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 12 sep 2007 17:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: