sourze.se

Vägverket testar alkolås på skotrar

Under vintersäsongen 07/08 kommer tester av alkolås utföras på snöskotrar i Norrbotten. Orsaken till testen är att två av tre som dör i skoterolyckor har enligt Vägverket varit alkoholpåverkade.

I slutet av 2005 och början av 2006 togs ett verksamhetsprogram för skotrar fram av Vägverket. Ett åtgärdsförslag i programmet var utredning och tester av alkolås på snöskotrar. I dagsläget finns ett tiotal alkolås ute på marknaden och under kommande säsong ska dessa testas på snöskotrar i fält.

Tidigare testverksamhet av Alkolås i Skandinavien AB har tagit fram ett lås kallat Snowbrake för snöskotrar. Under tidigare test med Snowbrake har vissa svårigheter uppstått. Vanliga problem har varit plötsliga kortslutningar och sönderkörning av elektroniken. Snowbrake tillåter så kallad "nödkörning" av skotern i en viss hastighet, oftast 20 km/h, utan att använda alkolåset.

"Skotrarna måste fungera"
- Det vi ska göra är att se om alkolåsen fungerar i
norrbottniskt klimat och hur terrängen påverkar dem. Inga tekniska problem på skotrarna får uppstå på grund av låsen, säger Ove Lundberg på Vägverket Region Norr.

K-E Björkén, ordförande i Rosviks skoterklubb och informatör på SNOFED, Sveriges skoerägares riksorganisation, är av samma mening:
- Det är inte så kul om man står uppe på kalfjället i snöstorm med en kompis som brutit benet och inte får igång skotern på grund av ett alkolås. Vi är positivt inställda till att testerna görs, men de måste göras grundligt.

"Alkolås behövs"
Enligt en utredning gjord av läkare i Umeå dör i genomsnitt tolv personer per säsong i skoterolyckor. Av dessa har två tredjedelar varit alkoholpåverkade.
- Det är tråkigt att alkolås ska behövas, men dödstalet visar otvivelaktigt att de är nödvändiga. Det är
dessutom inga små mängder alkohol vi talar om. De flesta som varit med i alkoholrelaterade skoterolyckor har ett promilletal över 1 promille, säger Ove Jansson och tillägger att gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille.
K-E Björkén håller med om att låsen är viktiga:
- Alkolås är ett steg i rätt riktning för att öka trafiksäkerheten, inte bara på skotersidan, men det är också en kvalitetsfråga för fordonen.

Upp till politikerna
När testerna är klara, under våren 2008, kommer utvärdering att ta vid. Om testerna gått bra och inga tekniska problem inträffat kommer ett förslag att skickas till riksdagen. Det är sedan upp till politikerna om alkolås blir obligatoriskt på alla snöskotrar.
- Vi hoppas att testerna ska gå fint, sen får vi se vad som händer, säger Ove Jansson.


Om författaren

Författare:
Filippa Tsatsa

Om artikeln

Publicerad: 11 sep 2007 12:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: