sourze.se

Slå ihop lagarna mot diskriminering

Jan Björklund föreslår lagstiftning mot åldersdiskriminering. Men de skilda lagarna känns både förvirrande och orättvisa. Slå ihop dem i stället och inrätta straffskadestånd - det vore mer verksamt.

Folkpartiets Jan Björklund föreslår en lagstiftning mot åldersdiskriminering. Men de skilda lagarna gör att det känns både förvirrande och orättvist. Slå ihop alla diskrimineringslagar i stället och inrätta straffskadestånd - det vore en enklare och mer verksam lösning.

Folkpartiets nye ledare Jan Björklund har gjort åldersdiskrimineringen till sin hjärtefråga. Förvisso en lovvärd ansats i ett ungdomsfixerat samhälle, som envist blundar för människas livscykel - inte minst på arbetsmarknaden.

Det är bara det att Jan Björklund missat poängen. En separat lag mot åldersdiskriminering enligt dagens premisser riskerar att bli lika tandlös som exempelvis lagen mot etnisk diskriminering. Går du till polisen idag med en anmälan av etnisk diskriminering så är oddsen stora att fallet läggs ner. Gå det till domstol löper du stor risk att förlora och betala motpartens rättegångskostnader. Om du vill slippa gör du klokast i att ingå förlikning, ty det är inte värt det. För om du - mot all förmodan - skulle vinna klockrent, så får du i efterhand en så liten skadepeng att du får skämmas. Vilket kanske är meningen, vem vet.

I slutändan har vissa råd helt enkelt att bryta mot lagen, eftersom skadestånd utgår mest från den drabbades omständigheter. Storbolagens kamrerer kan skratta hela vägen till banken. Du får ersättning för förlorad arbetsinkomst, de får resten av miljonerna.

Lösningen är olämplig också ur en annan aspekt. De här lösa antidiskrimineringslagarna som skyddar än den ena gruppen, än den andra, speglar i grunden en ogin inställning till medborgaren. I går handlade det om kvinnor och invandrare, man fixade fram lagar för dem. Sen var det utvecklingsstörda och homo-, bi- och transpersoner, ja de fick ha sina lagar också. Imorgon är det äldre eller tonåringar så visst, låt oss ta dessa grupper också. Den listan kan göras hur lång som helst. Tänk på försäkringsbolagens utredningsblanketter och personer med ett visst genetiskt arv - när ska de få sin lag mot diskriminering? I så fall: vilka grupper är "värdiga offer" och kvalar till lagskydd? Och omvänt: när är man ovärdig ett "riktigt skydd" i lagen?

Det är detta som Jan Björklund behöver ta itu med, om han nu på riktigt vill värna om de äldres rättigheter. Slå ihop all diskrimineringslagstiftning, den ska gälla alla medborgare och inte bara utvalda grupper. Gen den samtidigt hårda rivtänder. Inrätta straffskadestånd för brott mot lagen och tillämpa den konsekvent. Låt ett par-tre börsbolag eller varför inte en kommun gå i konkurs p.g.a. häftiga böter i diskrimineringsmål. Så får vi se vad som händer då.

Jag säger inte att inga skulle diskriminera då. Men långt fler skulle tänka både två och tre gånger innan. För en sak är då säker, att banken aldrig ler tillbaka mot en loser.


Om författaren

Författare:
Shqiptar Oseku

Om artikeln

Publicerad: 11 sep 2007 16:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: