sourze.se
Artikelbild

Film:"En ung Jane Austin" - lite för konventionell

"Anne Hathaway - senast i "Djävulen bär Prada" - är en utsökt Jane..."

Betyg: G
Titel: En ung Jane Austen
Genre: Romantiskt drama
Regi: Julian Jarrold
Medverkande: Anne Hathaway, James McAvoy, Julie Walters, James Cromwell, Maggie Smith, Ian Richardson m fl
Speltid: 2 tim
Premiär: 14 september

För alla som kan sin Jane Austen är hennes humor och satiriska iakttagelser av den burgna engelska medelklassen under sent 1700-tal nyckeln till att hennes författarskap känns levande än i dag. I filmen om hennes liv kring 20 får vi ta del av både och - även om jag önskat att det vore mer - men framför allt kretsar den kring kärleken och hur den sällan överensstämmer med det fördelaktiga äktenskap som familjen kräver.

Efter flera film-, och TV-dramatiseringar av Austens romaner under 1900-talet, däribland; "Stolthet och Fördom", 1940 med Laurence Olivier och "Förnuft och känsla", 1995 i regi av Ang Lee och med Hugh Grant, Emma Thompson och Kate Winslet i några av rollerna, kommer nu filmen om författarens eget liv åren strax före sekelskiftet 1800. Austens romanvärld rör sig alltid inom den snäva sfär som till det yttre liknas vid en trygg familjefamn, men som bär på inre konvulsioner på grund av starkt begränsande konventioner. Det är en värld där alla vet allt om alla och där en flickas främsta merit är att så fort som möjligt ingå i ett gott gifte. Det visar sig även vara prästdottern Janes eget dilemma. Men hon har andra planer; hon vill skriva och bryr sig rakt inte om familjens planer om det fördelaktiga giftermålet med Mr Winsley, som har släktband i den lokala adeln och är den rika Lady Greshams kronarvinge. Genom ironiska kommentarer och undanglidande manövrar gör hon så gott hon kan för att hålla honom på avstånd och låter sig inte bevekas trots att han faller ner på knä. Men när brodern kommer hem på besök från studier i London med vännen Tom Lefroy i släptåg då blir Jane intresserad, även om hon försöker att dölja det. Kärlekens dramaturgi mellan de båda pendlar mellan längtan till närhet och en attityd av sarkasmer och avståndstagande. Intrigen är som hämtad ur en av Austens egna romaner där handlingen ofta kretsar kring de inblandades kärleksbesvär, som balanserar mellan förnuftet och förmågan att ta kontroll över sina känslor och de starka och impulsiva känslor som bryter fram i mötet med kärleken.

I Janes eget fall leder det till ett hastigt uppbrott från familjen för att följa kärlekens röst, för att mitt i flyktförsöket övermannas av förnuftets ord om vad det skulle betyda för långt fler än henne själv. Jag ska inte här avslöja vilken röst inom den unga Jane Austen som får fälla avgörandet och det är inte heller det som är den här filmens huvudsakliga tema, utan snarare kampen mellan de båda.

Både manuset av Kevin Hood och Sarah Williams och regin av Julian Jarrold håller sig tätt intill den värld som Jane Austens romanfigurer skapar och som tidigare dramatiseringar även varit trogna. Anne Hathaway - senast i "Djävulen bär Prada" - är en utsökt Jane och även om det aldrig tillåts hetta till ordentligt mellan henne och Tom Lefroy - spjuveraktigt spelad av James McAvoy - så förstår man att det är mest en eftergift åt tidens konvenans, som filmen upprätthåller. Det är synd för samtidigt som Jane Austen i både sitt författarskap och egna liv brottades med att trotsa den för att bli en självständig individ, så viker sig filmen för den. Det gör att det som var så exceptionellt med Austens romankonst och strävandena för att som kvinna välja sin egen livsväg inte blir tydliga. I stället låter sig "En ung Jane Austen" inrangeras bland de övriga filmerna i den romantiska genren. Visst finns det en undanliggande kritik som rör kvinnans livsvillkor i filmen, vilket i dag gör Austen till en levande klassiker, men den är så ofarligt framställd att den lätt kan gå betraktaren förbi. Men kanske nästa filmmakare, som tar sig an detta rika författarskap, vågar visa det gränsöverskridande och subversiva i Austens romanvärld. Det skulle vädra ut det romantiska dammet som tyvärr lätt lägger sig över den här sortens filmer.


Om författaren

Författare:
Monika Wehlin

Om artikeln

Publicerad: 10 sep 2007 15:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: