sourze.se

Trendiga muslimer

Muslimer är kränkta. Inte alla förstås, men många som deltar i debatten. En del försvarare av yttrandefriheten uttalar sig försiktigt i ämnet och en del andra går till mer uttalad konfrontation.

Själv undrar jag vad de bråkar om. Inte muslimerna alltså utan yttrandefrihetens banerförare. Vi har inte yttrandefrihet i Sverige längre. Om vi någonsin har haft det. Förr hade vi majestätsbrott för att hindra folk från att smäda och kränka kungen i tal och skrift. Nu är alla på väg att bli ömhudade majestäter, utom möjligtvis kungligheterna själva och andra "lyckade" individer. De får finna sig i att bli smädade och kränkta eftersom det inte är synd om dem.

Fler och fler grupper känner sig kränkta och vill ha ett legalt skydd. Den första gruppen som fick sitt juridiska privilegium att slippa höra obehagligheter och kränkande omdömen var judarna. Någon gång efter andra världskriget instiftades lagen. Det har fått generationer av debattörer att tassa extra försiktigt kring frågor som berör Israel-Palestina-konflikten och annat judiskrelaterat.

Men varför skulle bara de få ett skydd; varför inte inkludera andra utsatta grupper som varit minst lika förföljda och avskydda som judarna? Det gör vi numera. Homosexuella har fått sitt skydd tillsammans med etniska minoriteter. Transpersoner är inbegripna i lagarna och snart blir det förbjudet att diskriminera äldre. I alla fall på arbetsmarknaden. Yttrandefriheten är redan begränsad så varför ska inte muslimer och andra religiösa också få känna sig fredade? De kristna har vänt andra kinden till under lång tid och stått ut med att deras symboler blivit pissade på. Ja, till och med bokstavligen pissade på, i verk som Piss Christ av Andres Serrano. De kristna fick finna sig i att bli kränkta av Ecce Homo-bilderna men om de själva bränt en regnbågsflagga i protest hade de säkerligen burats in, anklagade för hatbrott.

Muslimerna däremot tar lagen i egna händer och kräver respekt. De sitter inte och tiger och vänder någon annan kind till när Mohammed framställs som rondellhund eller terrorist med bomber i håruppsättningen. De gapar, skriker, demonstrerar och bränner flaggor så det står härliga till. De är förbannade och vill ha en lag. Ungefär som alla andra folkgrupper som blivit kränkta av en eller annan anledning. Därför är muslimer helt rätt i tiden och juridiskt trendriktiga när de kräver legalt skydd att slippa bli kränkta.

Jag är ju av åsikten att lagar måste vara konsekventa och jämt tillämpade för alla individer och grupper. Allt annat är ett privilegiesamhälle där vissa får men andra inte. Eftersom ingen ens knystar om att vi ska rensa i floran av hets- och diskrimineringslagar eller kräver att vi tar bort dem helt och hållet, stöder jag muslimerna och andra religiösa i deras kamp för att slippa bli förlöjligade och diskriminerade. Allah ska liksom med - allt annat är orättvist.

Att slutresultatet blir diplomatins och den goda tonens diktatur, där vi alla tvingas hålla våra tungor rätt i munnen, är ett mindre problem. Åtminstone verkar de flesta tycka det när jag diskuterat frågan med folk. Personligen uppskattar jag ett civiliserat beteende och ser med förtjusning hur hela Sverige blir som på väluppfostrade Östermalm.


Om författaren

Författare:
Urban Johansson

Om artikeln

Publicerad: 06 sep 2007 21:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: