sourze.se

Pavarotti var kungen av opera

Min och många andras idol inom Operavärlden har gått ur tiden. Man har svårt att hålla tillbaka tårarna när man i dag lyssnar på Pavarotti sjunga Verdis "Nessun Dorma". Gör det själv här! Men se till att ni har en näsduk till hands!

Världstenoren Luciano Pavarotti har avlidit. Min och många andras idol inom Operavärlden har gått ur tiden. Man har svårt att hålla tillbaka tårarna när man i dag lyssnar på Pavarotti sjunga Verdis "Nessun Dorma". Gör det själv härMen se till att ni har en näsduk till hands!:Aftonbladets Lasse Anrell skriver att det var genom Pavarotti han lärde känna operamusik. Jag tror inte att han är ensam om den saken, för om det fanns en operasångare som frälst ickeoperaälskare till att bli operaälskare var det onekligen Luciano Pavarotti! Själv beskrev han framgången så här: "Gud har kysst mitt stämband!" och jag kan inte annat än hålla med honom om detta för Luciana Pavarotti måste ha varit den absolut bästa tenor som någonsin levt på den här planeten. Okej, det kan ha funnits bättre före vår tid, men sedan den mänskliga rösten kunde spelas in på band har det inte funnits något liknande. Inte ens Jussi Björling eller den store Caruso kan jämföras med Luciano Pavarotti. Precis som Elvis Presley var kungen av Rock ’n’ roll var Luciano Pavarotti kungen av Opera. Precis som John Lennon sade "Före Elvis fanns det ingenting" kan de som inte tidigare uppskattade Operamusik, men som gör det i dag säga "Det var Luciano som började det hela."

För den breda publiken är Pavarotti mest känd för att ha varit en av de s.k. " Tre tenorerna", men för operapubliken var han känd en längre tid innan. Tillsammans med José Carreras och Placido Domingo turnerade Pavarotti runt hela världen på sena 80-talet och gjorde opera till någonting som ingen tidigare hade lyckats göra: Han gjorde Opera kommersiell genom att nå den breda publiken. Och de älskade honom. Pavarotti var smart i hans val av musik. Genom att välja signaturmelodier som "Nessun Dorma" och "O sole mio" gick han in i publikens hjärtan. Jag minns konserten i Los Angeles då Pavarotti tillsammans med Carreras och Domingo sjöng Frank Sinatras "MY WAY", efter vilken "Old Blue eyes" Sinatra själv, då 80 år gammal stod upp i första raden och applåderade hjärtligt!

Jag tror att det dröjer länge innan världen får en till tenor i samma klass som Pavarotti. Han var som Leonardo Da Vinci, Beethoven, Mozart eller Van Gogh - en riktig konstnär som är odödlig och som kommer att leva kvar i folks minnen för all evighet.

Till sist, när jag hörde nyheten i morse, tänkte jag tillbaka till de dagarna under min ungdom då jag inte lyssnade så mycket på Opera. Jag läste ju musikteori och lärde mig uppskatta alla de stora klassiska kompositörerna, men just opera tilltalade inte mig direkt då jag var inne på "Elvis" & Copmpany. Men det var när Pavarotti fick sitt genombrott inom operavärlden och när jag såg honom på scen för ungefär 25 år sedan som jag blev totalfrälst. Elvis var kanonbra, men sorry rockkungen, det här med Pavarotti var oförglömlig musik. Sedan dess har jag varit en trogen fan och i dag sörjer jag min idol. Må han vila i fred.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 06 sep 2007 10:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: