sourze.se
Artikelbild

Bilar åt flickor och dockhus åt pojkar

"Jag har alltid tyckt att jämställdhet varit en självklarhet och enormt viktigt att kämpa för. Den övertygelsen har bara skärpts när jag bildat familj och under mitt arbetsliv."

En av våra största kedjor för barnkläder har under våren lanserat en särskild kollektion där kläderna inte delas in efter flickor och pojkar. De för företaget så välkända ränderna sitter på samma sätt oavsett barnets kön. Det finns redan fyra konceptbutiker som helt är uppbyggda efter ålder. Fokus är på färger, mönster och passform, inte på kön och konceptet har blivit en succé.

På temat "konsumtion, genus och barnkläder" har företaget också genomfört en undersökning. 1500 personer svarade på frågor och visade tydligt att det främst var vid köp av kläder och leksaker som de reflekterade över och gjorde åtskillnad mellan sina små pojkar och flickor.

Det här är intressant och något nog varje småbarnsförälder känner igen. Förr i tiden fick barn leksaker som skulle lära dem att göra saker som vuxna gör. Tjejer fick dockhus och låtsasugnar. Pojkar fick vapen och bilar. Även om det finns mer att önska när det gäller delat ansvar för hushåll och familj händer det oftare idag att vuxna män lagar mat och tar hand om barn. Nu är snart varannan bilförare kvinna. Men leksakerna är fortfarande i hög grad de samma.

För ett tag sedan läste jag en artikel om barnuppfostran som innehöll några meningar som fastnade: "Prylar är viktiga. Men handlingarna avgör. Du måste vara det du vill att ditt barn ska vara". Vi som vuxna har ett enormt ansvar. Trots att vi nu i högre grad delar på uppgifterna köper vi uppenbarligen fortfarande leksaker utifrån kön.

Jag har alltid tyckt att jämställdhet varit en självklarhet och enormt viktigt att kämpa för. Den övertygelsen har bara skärpts när jag bildat familj och under mitt arbetsliv. Inte bara barn, familjer och arbetsplatser utan hela vårt samhälles framgång är beroende av att låta alla komma till sin rätt. Könsrollerna måste läggas åt sidan och människor ska ses precis som de är.

Det låter självklart, men är fortfarande inte det. Svenska kvinnor tjänar, äger och har mindre makt än svenska män. Här behövs en tydlig jämställdhetsagenda och som jag ser det ska den vila på fyra ben. Kvinnors ställning på arbetsmarknaden och i samhällslivet måste stärkas. Män måste stimuleras till att ta ett större ansvar för hem och familj. Det är viktigt att vi tar kampen mot kvinnovåldet och slutligen måste vi bryta föreställningar om vad som är typiskt kvinnligt och typiskt manligt beteende.

Jag är övertygad om att det finns biologiska skillnader mellan män och kvinnor som påverkar våra beteenden, men jag är också övertygad om att vi socialiseras in i olika roller beroende på våra kön.

Nya konceptbutiker är på väg med könsneutrala kläder och det är bra. Jämställdhet är en fråga om frihet, även när det handlar om kläder och leksaker. Vill vi att våra barn ska leva i ett framtida jämställt samhälle måste vi reflektera över vilka signaler vi som vuxna sänder. Det handlar inte om att reglera eller förbjuda flickor att ha prinsesskläder eller att tvinga alla pojkar leka med dockor. Det måste börja med att vi tar detta på större allvar så att barn inte socialiseras in i beteenden på grund av sitt kön.


Om författaren

Författare:
Per Schlingmann

Om artikeln

Publicerad: 29 aug 2007 14:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: