sourze.se

Vi är alla fega mördare!

Om det bortglömda perspektivet i klimatdebatten.

Ett enligt mig bortglömt perspektiv i klimatdebatten är rättviseperspektivet. I debatten så pratar vi oftast om "vi måste rädda världen för våra barnbarn". Ett perspektiv som kanske går in, men ett mindre viktigt perspektiv än det faktum vi står inför idag. Att klimatförändringarna är de globala orättvisornas fulaste ansikte. Två exempel:

• 13 miljoner människor svälter på grund av missväxt i Kenya, på grund av ett varmare klimat.
• 20 miljoner människor blir hemlösa i Indien, på grund av ett varmare klimat.

Listan kan göras lång där klimatförändringarna har krossat redan tidigare sårbara samhällen och dödat redan tidigare fattiga människor. Miljontals människor dör varje år och ännu fler blir hemlösa när jorden säger ifrån. Siffror som kommer att öka.

Och allt detta är skapat av oss, vi i den rika världen dödar människor. Jag gör det, du gör det.

De människor som idag dödas eller får sina liv förstörda av det allt varmare klimatet har ingen skuld i det. Människorna lever i en lokal ekonomi, utan en massiv förbränning av fossila bränsel och som inte handlar saker som de egentligen inte behöver. Deras liv ger ingen påverkan på klimatet.

Vi i den rika delen av världen däremot, som lever i en ofattbart lyx, är källan till det varmare klimatet. Vi är fega mördare, som inte vågar göra de beslut som krävs för att lösa frågan. Vi är rädda för att våra ekonomier inte ska växa som förut, vi är rädda för att den kommande generationen inte ska få det lika "bra" som de tidigare. Men där kommer rättviseperspektivet in, har vi rätt att utvecklas på bekostnad av någon annan?

Det ljusa men samtidigt mörka är att vi faktist har ett val, vi måste ställa om vårt samhälle för en hållbar utveckling. Vi har pengarna, vi har tekniken och vi har planen för att lyckas. Det mörka är att vi inte vågar det.

Mark Lynas skriver i sin bok Sex Grader att vi måste stoppa ökningen av medeltemperaturer vid två grader, annars får vi se enorma förändringar i förutsättningarna för liv i världen. Två grader…

Hösten 2009 är Sverige ordförandeland i EU, och Statsminister Reinfeldt har sagt att han ska kämpa för en klimatuppgörelse mellan USA, EU och de stora länderna i Asien. Och han har möjlighet att göra det, USA har en ny president, världen har fått det klimatuppvaknande som saknades i Kyoto och världens ledare tvingas att ha frågan högt på dagordningen.

Fredrik Reinfeldt kan bli känd som "han som räddade världen". Bara han vågar förändra samhället i grunden.


Om författaren

Författare:
Jonas Eriksson

Om artikeln

Publicerad: 27 aug 2007 17:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: