sourze.se
Artikelbild

Jytte, rikta din kritik mot dina egna!

"Kuggarna tar i, upprepade Jens Orback under sin tid som integrationsminister men verkligheten ville inte ge honom rätt. För en lögn blir inte sanning för att den upprepas tusen gånger."

Svar till SSU:s ordförande Jytte Guteland i Sourze:

SSU:s nya ordförande Jytte Guteland vill uppdatera den svenska självbilden. "Vår gemensamma självbild behöver förändras. Först när alla får plats och ges möjlighet att forma sin egen identitet kommer sammanhållningen i Sverige att öka", skriver Guteland. Och visst är det så. Frågan är bara varför Guteland riktar kritiken mot regeringen och inte mot sin egen partiledare Mona Sahlin, tidigare integrationsminister.

De 12 år som socialdemokraterna satt vid makten senast eskalerade och fördjupades utanförskapet i Sverige. Rapport efter rapport dömde ut den förda integrationspolitiken. Det största sveket mot dem som drabbades av socialdemokraternas integrationsmisslyckande var att socialdemokraterna blundade för utanförskapets verklighet. "Kuggarna tar i", upprepade Jens Orback under sin tid som integrationsminister men verkligheten ville inte ge honom rätt. För en lögn blir inte sanning för att den upprepas tusen gånger.

Ett av regeringens främsta vallöften är att bryta utanförskapet. Men då måste vi också identifiera och analysera utanförskapets problematik. Flertalet strukturförändringar har genomförts för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden och en kunskapsskola med ordning och reda som honnörsord är en bra början. Detta har föga att göra med den polarisering och "vi och dom" som Guteland försöker påstå.

Vi vet att människor kan och vill ta ansvar för sina egna liv. Arbete och den värdighet som egen försörjning ger är det enskilt viktigaste för att öka individens egenmakt. Klyftorna i samhället ökar inte för att fler kommer i arbete, Jytte - vare sig det handlar om arbetslösa, sjukskrivna som rehabiliteras tillbaka eller nyanlända. Klyftorna i samhället ökar när man vägrar se skillnaden mellan dem som är trötta efter en lång dag på arbetet och dem som är trötta på att inte ha ett arbete att gå till.


Om författaren

Författare:
Catharina Bildt

Om artikeln

Publicerad: 24 aug 2007 13:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: