sourze.se

Biltullar, bödlar och huliganer

Till och med de mest billiberala regeringarna inser nu att bilismen är ett enormt hälso- och miljöproblem. Det som nu händer hade nog förefallit otroligt för de flesta för något år sen.

Bushregeringen har anslagit 354 miljoner dollar till New York City för trafikåtgärder, bl.a. införande av biltullar på Manhattan. Pengarna har funnits ett bra tag, men det hela försenades av att politikerna i New York bråkade om storleken på trängselavgiften congestion pricing.

Flera andra stora amerikanska städer planerar biltullsprojekt med hjälp av federala investeringspengar.

Men tro inte att användningen av olja och bensin minskar i USA. I juli nådde amerikanska raffinaderiernas produktion nya rekordnivåer. Vad som är illa blir värre i det väldiga landet, trots det man gör på Manhattan. The oil show must go on. Liksom orkanerna - den senaste heter Dean, möjligen döpt efter ett par f.d. politiker

De kinesiska makthavarna har insett att något måste göras åt luftföroreningarna i Peking. Under några dagar genomför man ett experiment. Ena dan får bara bilar med udda nummer köra, andra dan bara bilar med jämna nummer.

Hur har då de styrande kommit fram till detta? En förklaring är att luftföroreningarna i 16-miljonersstaden är ett hot mot en del krävande OS-tävlingar, t.ex. maraton. Äntligen något positivt med att Peking fick OS 2008.

Men de kinesiska bödlarna och torterarna får fortsätta som vanligt. Deras verksamhet har ju ingenting med OS att göra…

För övrigt anser jag att…
…det är för sorgligt att Sverige med sina möjligheter och påstått miljömedvetna politiker inte kan ta itu med den ökande biltrafiken och de ökande dödsolyckorna. Det har blivit allt fler huliganer på våra vägar och gator.Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 18 aug 2007 09:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: