sourze.se

Regeringens riskabla handlingskraft

Regeringen behöver tänka efter - eftersom man inte i förväg tänkte på det viktigaste när det gäller de sjuka.

Regeringen vill klämma åt de sjukdomsdrabbade - utan att ha några synliga planer på att ta itu med ett stort tillhörande problem: rehabiliteringen.

Socialförsäkringsminister Husmark Pehrson m bekräftar nu att pengarna som sparas genom hårdare tag mot sjuka ska användas till att sänka inkomstskatten. Samtidigt klargör hon att också regeringen att Socialstyrelsen har haft för bråttom med sina "rekommendationer" om minskade eller "nollade" sjukskrivningstider. Nu backar också Socialstyrelsen.

Men också regeringen behöver mer tid. Tid till att se till att det blir betydligt bättre tillgång till vård och rehabilitering. Den otillräckliga rehabiliteringen är en mycket viktig förklaring till att så många är sjukskrivna så länge. Det borde Husmark Pehrson & Co känna till. Men är statsministern medveten om detta? Liksom den till synes alltid pigge finansministern?

Sverige är rikare än någonsin. Regeringen bör tänka sig för innan den genomför tuffa åtgärder som drabbar sjuka och andra utsatta som samtidigt lämnas utan vård.

Man borde också satsa pengar på skolan där var 10:e elev inte klarar godkänt i svenska, engelska eller matte och därmed inte får gå vidare till gymnasiet. Ett underbetyg även för skolan. Många av dessa elever riskerar att hamna i utanförskap, sysslolöshet och depressioner - och kanske sjukskrivningar. Onda cirklar börjar ofta i skolan.

Den handlingskraft som regeringen hittills visat upp grundas inte alltid på klokhet och helhetssyn.

Grunden till mycket är segregationen, som är ett problem både för infödda och invandrade. En angelägen uppgift för regeringen borde vara att ta itu med boendesegregationen som är själva grunden för utanförskap och isolering från andra delar av samhället. Men allt tyder tyvärr på att invandrare även i fortsättningen kommer att klumpas ihop i miljonprogramsområden och liknande.


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 15 aug 2007 16:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: