sourze.se

Härlig artikel i Göteborgs-Posten!

Äntligen kom en riktigt givande och spännande artikel i GP och den handlade om en duktig kvinna, Camilla Läckberg.

Eftersom jag skällde ut Göteborgs-Posten härom veckan tycker jag också att den förtjänar beröm, vilket den gör den här söndagen den 22 juli. Ett helt uppslag handlade om Camilla Läckberg och hennes karriär som deckarförfattare. Jag hoppas att artikeln inspirerar andra till att försöka förvekliga sin dröm, att få en bok utgiven. Framförallt också inser att det inte är "a piece of cake". Att skriva är att försaka något annat.

Vad du väljer att försaka är upp till dig. Det är inte bara att sätta sig vid skrivbordet och skriva sida upp och sida ner i all oändlighet. Du ska styra upp ditt språk att bli läsligt för många människor.

Självklart kan du vara ledamot av den svenska akademin och skriva så att bara ett fåtal begriper din text, men var ligger glädjen i det? I vilket fall som helst tycker jag att Camilla Läckberg är jätteduktig, smart och intelligent på alla sätt och jag härmed överlämnar jag mitt grattis!

Som en liten passus kan jag berätta att i Göteborgs Tidningen, berättades det häromdagen om hur en man, som i flera år försökt få en bok utgiven, tröttnade och kopierade en bok av Jane Austen, född 16 dec 1775 och avliden 18 juli 1817, mycket känd brittisk författare. Han skickade boken som manus till flera stora kända förlag. De tackade för ett bra manus, men blablabla och skickade det tillbaka, utan att med ett enda ord påpeka att det var ett stulet manus!

Efter att ha fått ett antal refuseringar, tog han förlagens refuserande tackbrev, sitt förfalskade manus och tog kontakt med en tidning, som mer än gärna skrev om historien.

Detta tycker jag mer än något visar hur svårt det är att få ut en bok, oavsett i vilket land du bor.
Vilket också betyder att om du skickar ditt manus till ett förlag och får det refuserat, är det inte alls säkert att du inte kan skriva. Det lutar mer åt att förlagens lektörer inte kan läsa! Eller att lektörerna är för få och manusen alltför många! Men ge aldrig upp om du verkligen tror på dig själv och ditt skrivande!


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 23 jul 2007 09:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: