sourze.se

Regeringen utbildar bort mäns våld

Nu har regeringen presenterat sin idé om hur mäns våld mot kvinnor ska bekämpas. Utbildning är lösningen. Våld är något som kan snackas bort. Men vi har all anledning att tvivla på förhoppningen.

I en artikel nyligen här på Sourze Feministerna ljuger om mäns våld pekade jag på de allvarliga brister som kännetecknar just feministiska könsmaktteorier om våld. Mina argument hämtade jag från en Brå-rapport om dödligt våld mot kvinnor www.bra.se och boken "Vem slår Eva? www.avantema.se.

De män som utsätter kvinnor för dödligt våld råkar ha några gemensamma nämnare: De är kriminella, psykopater, psykossjuka och missbrukare. Så långt kriminalstatistiken. Denna verklighet förnekas emellertid av feministiska våldsforskare. Istället hävdar dessa att varje man är en våldsverkare och varje relation en våldsrelation. Feministerna är även mycket duktiga på att ursäkta bort hedersvåldet som något som invandrare i första hand lägger sig till med när de kommer till Sverige - hemmavid förekommer det knappast.

Med sitt förslag visar regeringen hur likgiltiga svenska politiker är inför våldet i samhället. Den tror nämligen på tomten - förlåt, feministiska könsmaktteorier om våld. Tror någon att våldet försvinner bara för att poliser och socialarbetare skickas på kurs? Eller Ungdomsstyrelsen får lite mer pengar till bidragstörstande föreningar?

Det verkliga problemet lämnas pinsamt orört. Vi vet vilka det är som utsätter kvinnor för dödligt våld. En inte allt för orimlig tanke är att med en ansenlig del av individerna i dessa riskgrupper under adekvat behandling bakom lås och bom, så kommer vi till rätta med våldet. Men sådana tankar vågar regeringen inte ens tänka - det står ju inget om något sådant i de flummiga könsmaktteorierna.

Men faktum kvarstår. Kriminella följer knappast lagboken. Psykopater lyssnar inte på genuspedagoger. Psykossjuka vet varken ut eller in. Drogmissbrukare bryr sig inte om sin könsmakt utan bara om knarket. Tar politikerna aldrig itu med de verkliga problemen, kan de skicka hur många människor som helst på utbildning. Mäns våld mot kvinnor - och andra män - förblir en ständigt lika sorglig följetong. Helt i onödan, törs man säga.


Om författaren

Författare:
Björn Ljungberg

Om artikeln

Publicerad: 20 jul 2007 15:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: