sourze.se

Jag har fått en kniv i ryggen!

Jag orkar inte vara arg längre. Nu är jag bara uppgiven.

Jag jobbar som socialsekreterare i Norrköping, sedan åtta år. Jag trivs på mitt jobb, men nu börjar det förändras. Detta tror jag gäller för de flesta av mina närmaste kollegor. Nu är jag bara uppgiven. Vi är totalt överkörda så det är bara att lägga sig ner. Det började såhär:

Vårt socialkontor, Hageby, skulle slås ihop med ett socialkontor i utkanten av stan, Navestad. Så långt var allt väl, även om jag kanske inte direkt älskar alla i den arbetsgruppen, men det får man ju stå ut med. Redan från början fick vi veta att vi skulle vara kvar i våra lokaler och att vi skulle kunna fortsätta att bedriva den enorma vidd av verksamheter som vi etablerat i vårt område de senaste åren. Vi trodde på det. Det verkade mest logiskt eftersom området Navestad har få klienter boende nära kontoret. De flesta bor på landet strax öster om stan eller i ett område som ligger närmare Hagebys socialkontor. Området närmast Navestad kontor tömdes för några år sedan på icke- önskvärda hyresgäster då hyresvärden skulle bygga om husen till lyxlägenheter. Buset fick flytta till... ja gissa... Hageby. Nu har våra chefer gjort en kovändning och, helt utan att motivera det, bestämt att vi efter ihopslagningen ska sitta i Navestad. Vi vet inte hur det gått till när detta beslut fattats och det är helt absurt eftersom det är så tydligt att det måste vara något fuffens med hela saken. Det kan i alla fall inte vara ett beslut som är grundat på kommunmedborgarnas bästa.

Socialkontoret i Navestad har i dagsläget ingen tillgänglighet, varken när det gäller telefonkontakt eller mottagning på kontoret. I Hageby har vi öppet varje vardag under kontorstid och det är ALLTID någon som svarar i telefon under kontorstid. Det finns möjlighet att komma upp och låna telefonen, få hjälp att faxa och kopiera papper exempelvis till Försäkringskassan eller dylikt. Till oss kommer även Navestadsfolk, för deras kontor har inte alls samma servicegrad. Denna service utnyttjas varje dag av mer än en person.

I Hageby har vi många olika verksamheter för att stötta missbrukare, föräldrar i behov av stöd samt barn och ungdomar som mår dåligt. Vi har grupper och öppna verksamheter och vi har ett bra samarbete såväl i arbetsgruppen som med samarbetspartners utanför kontoret. Inget av detta finns i Navestad. Hageby är ett tungt belastat område med ett ohälsotal som ligger väldigt högt. Vi har en god kännedom om vårt område genom att vi rör oss mycket ute och har mycket öppen verksamhet som människor kommer till. Nu ska kontoret slås igen och vi kommer att förlora mycket av detta. Det kommer att bli förödande för vårt område eftersom vår kännedom om området och dess invånare idag innebär att vi kan se saker tidigt och således ingripa tidigare än vi skulle kunnat om vi inte haft denna goda överblick. Vårt kontor ligger nära ett stort köpcentrum som är det naturliga stället att handla på även för Navestads invånare. Att flytta vårt kontor till Navestad skulle innebära ett stort problem för våra invånare. För de som idag hör till Navestad skulle det dock inte alls bli någon försämring om deras socialkontor istället flyttades till Hageby. De går ändå till Hageby och handlar. De måste passera på väg in till AF, Försäkringskassa, vårdcentralen, biblioteket, Försörjningsstöd mm. De av Navestads klienter som bor på landet har ändå en resa in med bil, eller med en buss som även stannar i Hageby.

Min cykelsadel har en skåra i mitten, för att minska trycket på de ädlare delarna. Jag kanske borde be om en kontorsstol med en skåra i ryggstödet. Jag har nämligen fått en kniv i ryggen.


Om författaren

Författare:
Rakel Faleij

Om artikeln

Publicerad: 02 jul 2007 16:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: