sourze.se

Öl för gourmeten

Onko Kalja recenserar Gourmetöl på krog och systembolag.

Intreset för finöl håller i sig. I våra storstäder har det blivit allt vanligare med krogar som håller ett brett ölsortiment. Både på fat och på flaska. Även systembolaget har ju det utökat sitt ölsortiment under senare år. Onko Kalja, amatörskribent och livsnjutare bland vanligt folk, har provat två riktiga gourmetöl:

Duchesse de Bourgogne
Systembolagets art.nr 1635, 18:80 kr, flaska 33cl
Är ett s.k. specialöl från Belgien som alla borde prova. Ljuvlig doft av kola, karamell och syrliga bär. Smakar som en blandning av ett finare vin, cider och öl. Det är nästan som det har hämtat det bästa av alla dessa tre dryckers världar. Fin syrlighet, fyllig rund smak av kola, syrliga hallon, söta jordbgubbar och en härlig brödighet. Passar både till mat t.ex. viltskavspanna med mycket lingon och som sällskapsdryck. Min fru älskar det och hon är annars ingen ölälskare! Bäst är detta öl på fat som så många andra men det är få krogar som har det. Prova något av de öltempel som finns i våra storstäder. Akkurat i Sthlm hade det och även puben Bishops Arms.

Brooklyn Lager
art nr 1548 35 cl flaska för knappa 14 spänn.
Underbart öl från ett mikrobryggeri i New York. Jo då, jänkarna KAN brygga öl men då måste man prova det som kommer från just lite mindre bryggerier. Brooklyn lager har en härlig dajm-knäck i både doft och smak. En fin och lagom stor beska. Liknar lite Samuel Adams Lager som är ganska känt. En typisk "färsk öl smak" Men Brooklyn är lite ljusare och lite lättare. Därmed bättre som partyöl. Passar både i ölkassen på bussen på väg mot en bortamatch som en smuttar-öl en varm sommardag. Mums!


Om författaren

Författare:
Onko Kalja

Om artikeln

Publicerad: 01 jul 2007 12:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: