sourze.se

Körkort för cykel!

Jag brukar köra bil men jag märker att våra cyklister inte kan trafikeglerna. Det kan bli både farligt och besvarligt i trafiken.

Sommaren är här. Den bästa tiden för att cykla har kommit. Cykeln är det bästa färdmedlet ur hälso- och miljösynpunkt. Det finns bara fördelar med att cykla. Jag brukar köra bil och jag har märkt att våra cyklister inte kan trafikreglerna. Det kan bli både farligt och besvarligt i trafiken. Jag har en enkel fråga till er:
Vem har väjningsplikt på ett obevakat övergångsställe bilisten, eller cyklisten?

Bilisten har väjningsplikt mot gående vid obevakade övergångsställen, det är klart. Gäller samma regel mot cyklister, vad tycker ni? De flesta, eller rättare sagt näst intill alla cyklister, cyklar fritt över gatan utan att titta, eller bromsa till. Det känns som att de tror att det är de som har företräde vid övergångsställen på samma sätt som gående har.

Jag är verkligen rädd när jag kör bil ibland. En gående har inte samma hastighet som cyklisten kan ha. För en cyklist gäller inte heller samma lag om väjningsplikt som bilar har mot gående! En cyklist har i detta fall väjningsplikt mot både bilar och gående. Man ska aldrig cykla över obevakade övergångsställen. Vill man vara på den säkra sidan ska man leda cykeln istället. Det är bara ett exempel, som jag vill ta upp här.

Många cyklar utan att ha en aning om vad som gäller på vägar. Så länge man håller sig till cykelleder behöver man inte kunna så mycket om vägmärken och trafiklagar. Vill man cykla på allmänna vägar ska man lära sig grunder och ha ett körkort för cykel. Det är onödigt, tycker ni kanske. Det bara kommer att kostar pengar. Jag tycker att det inte behöver kosta den enskilde några pengar alls. Skola skulle kunna ge en särskild trafik utbildning till alla elever som fyller tretton år till exempel. Förenklad genomgång av alla vägmärken och viktigaste regler, som kan gälla cyklister.
En obligatorisk kurs på några dagar som skulle leda till ett cykelkörkort, utan att man behöver varken övningsköra, eller köra upp. Man skulle bara lära sig lite teori. Det skulle bli ett första steg till ett riktigt körkort i framtiden.

Jag ser inga nackdelar med en sådan utbildning.


Om författaren

Författare:
Simon Aspenson

Om artikeln

Publicerad: 01 jul 2007 12:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: