sourze.se

Renässans för poeten Sonja Andersson?

Den 5 juli skulle poeten Sonja Andersson från Haga i Göteborg ha fyllt 75 år. Men hon tog sitt liv redan 1976, då hon 44 år gammal gick ut i havet vid Kullavik söder om Göteborg.

Allt fler har börjat intressera sig för Sonja Anderssons diktning, som till största delen finns samlad i Hälsning från mitt liv bokförlaget Inferi 1978. Den 5 juli i år ordnar Bokboden i Gagnef i Dalarna en minnesstund för Sonja Andersson. Erik Yvell, Bokboden, håller ett föredrag om henne och Marijke Vreeswijk läser dikter.

Hans-Evert Renérius, författare, litteraturkritiker och präst, har skrivit en utförlig essä om Sonja Andersson, som varit införd i Svensk Kyrkotidning nr 18 den 4 maj 2007. Han jämför hennes med Karin Boye och kallar henne för den tysta juvelen från Haga. Essän kommer att publiceras också i tidskriften Bokboden och ev i andra publikationer.

Sonja Andersson fick på sin tid mycket fina recensioner och ses som en föregångare till den moderna feminismen. Hon jämfördes med den holländske filosofen Spinoza, Stig Dagerman och Sonja Åkesson.

Så här skrev t ex Bengt Eriksson i Göteborgs-Tidningen:
"Två Sonjor vill jag nämna samtidigt: Åkesson och Andersson. ... Ska jag rekommendera er att skaffa en av dessa diktböcker - så är det Sonja Anderssons."

Så här skrev Eric S. Alexandersson i Göteborgs-Posten:
"Poeten är en livlig, skön fågel som sprutar sånger över torra marker; en estet som vältrar sig i ljusa färger, men ibland låter vemodig som en sångare i september. Här finns inga konstruerade toner, allt låter äkta, lättsamt och sprudlande och någon gång när hon är som allvarsammast slår hon på ett leende, som går rakt igenom läsaren. ... Med små medel får hon fram expressiva uttryck för det hon ser och känner."

Klicka på denna länk för mer recensioner: Länk: alidabok.net
Här kan du läsa mer om Sonja Andersson: Länk: alidabok.net
Här finns också bilder som får användas kostnadsfritt.

Bokboden i Gagnef är ett förlag, som sedan 1987 också utkommer med en tidskrift med samma hamn. Bokboden driver tidvis en omfattande programverksamhet, som uppmärksammats i pressen.

För att komma till Bokbodens hemsida klicka här: Länk: web.telia.com

Minnesstunden för Sonja Andersson hålls torsdag 5 juli kl 19 vid ett ungt fäbodställe i Hean mellan Repbäcken och Bäsna i Gagnef. För mer information ring 0241-61809.

HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN!


Om författaren

Författare:
Mariann Andersson

Om artikeln

Publicerad: 28 jun 2007 08:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: