sourze.se

Sommarsäsongen för backhoppning närmar sig

Om 1,5 månad startar sommarsäsongen för backhoppning i Tyska Hinterzarten kommer den 10-12 augusti den första tävlingen av "Summer Grand Prix" att genomföras under två dagar.

Det blir en lagtävling på lördagen och en individuell tävling på söndagen med träning och kval på fredagen. Det blir också den första tävlingen som genomförs under de nya regler som FIS beslutade om på sin kongress i slutet av maj. Det innebär att endast 10 hoppare är förkvalade och garanterade en startplats i tävlingen. Det är även en del regeländringar i hopparnas dräkter samt att man har minskat antalet deltagare från varje nation till max 6 stycken, då man tagit bort den friplats som Världscupsledaren alltid hade åt sin nation.

Svenskarna har precis avslutat ett träningsläger på Lugnet, Falun där man förutom de fyra i A-laget även hade med Carl Nordin, en 17-åring från IF Friska Viljor, Örnsköldsvik. Han hade under lägret i Örnsköldsvik hoppat så pass bra att han nu har chansen att hoppa in sig i A-laget. Det är första gången det finns så många hoppare så det blir en riktig konkurrens om platserna i Sveriges A-lag och det blir spännande att se vilka fyra som får representera Sverige i Hinterzarten.

För våra Nordiska grannar är läget så här: I Norge har man haft en testtävling som vanns av veteranen Roar Ljökelsöy före "ungdomarna" Anders Jacobsen och Tom Hilde. Tränaren Mika Kojonkoski meddelar att träningen går enligt plan, att Roar och Anders hoppar på en fortsatt hög nivå och att två av de unga hopparna från Team 2011 Andreas Vilberg och Eirik Kjelstrup också visat bra utveckling. Nästa träningsläger kommer att hållas i Lillehammer 25-27 juni.

Finland har en del skadeproblem. Tami Kiuru som råkade ut för en svår knäskada under avslutningstävlingen i Slovenska Planica i slutet av mars beräknas inte kunna påbörja sin hoppträning förrän efter sommaren och kommer därför inte att delta i någon tävling alls under SGP. Man har dock förhoppning om att han ska vara igång till vintersäsongen. Arttu Lappi, som förra säsongen hade sin bästa säsong i karriären så här långt, har i förra veckan opererat ena foten som gav honom besvär under slutet av vintern. När problemet inte gick över trots vila så fick han lov att genomgå en operation. Man beräknar dock att han ska kunna hoppa igen om ca 14 dagar och det bör inte vara någon fara för sommarens tävlingar. Matti Hautamäki som drogs med knäproblem under större delen av vintern, rehabtränar för närvarande bara och har inte startat sin hoppträning ännu. Man vet inte riktigt när han kommer att göra det, det beror på hur rehabträningen går.

Efter den bedrövliga säsongen som Finland hade förra vintern, kommer man i år att satsa på en annorlunda försäsongsträning. Man kommer tex. att förlägga två träningsläger utomlands, något man inte brukar göra och man kommer att starta i betydligt fler tävlingar under sommaren än vad man brukar. Allt för att försöka få tillbaka självförtroendet. Nästa träningsläger för finnarna är 24-28 juni i Polska Zakopane.


Om författaren

Författare:
Annelie Printz

Om artikeln

Publicerad: 26 jun 2007 10:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: