sourze.se

Jag vann målet om läkemedelsskador

Uppföljning av ekots rapportering från den 19 juni om rätt till ersättning för skador orsakade av bensdiazepiner.

Tisdagen den 19 juni vaknade jag av Ekots nyhetssändning kl 05.30 som beskrev hur Ove Carlsson från Herrljunga lyckats besegra Konsortiet för Läkemedelsförsäkring. Strax efteråt började lokalradion sin bevakning och det var toppnyheten även där. Varje hel och halvtimma trummade man in detta i folks medvetande så det lär väl inte ha undgått dem som intresserat sig för frågeställningen.

Hur kan man som jag välja att gå ut i media till hela svenska folket och berätta om mina erfarenheter av pillerburken? Det är ju något som de flesta skäms för och väljer att dölja så långt det överhuvudtaget går. Kanske beror det på att jag känt mig så oerhört lurad. Lurad på livet av en kunskap som jag trodde på. Det är ändå inte hela sanningen för den stora vinsten med att gå ut i media är att det kan skapa en snabbare förändring. Jag känner många fall där människor sitter utan hjälp, runt om i Sverige. De får ingen hjälp utan riskerar tvärtom att utsättas för felbehandling på grund av okunskap. Det är en stor och tung uppgift att försöka förändra men ändå värt ett försök.

Enligt min uppfattning är det verkligt illa ställt med kunskapen om långdragna svåra abstinensreaktioner. Jag känner flera många fall som fortfarande har ganska svåra besvär efter mer än ett decennium. Ett av klagomålen gäller en överkänslighet för andra läkemedel. Ett annat gäller en extrem stresskänslighet. Ett tredje problem handlar om symtom från muskulaturen i form av spänningar, krypningar , stickningar etc. Ett fjärde handlar om problem från magen. osv.

Av skiljedomen framgår att skiljenämnden ej tagit slutgiltig ställning till hur länge abstinensbesvär kan pågå. Från de uppgifter som presenterades vid nämndens förhandling uppskattade man att abstinensbesvären i mitt fall pågick i uppskattningsvis tre år. Det var en stor framgång jämfört med de sex månader som motståndarsidans professorer envist hävdade som maxgräns.

Hur är egentligen tillståndet på svenska ålderdomshem om man ställer det mot domslutet? Rapporter talar om att medicinanvändningen är hög. Upp till 25 olika preparat medicineras vissa personer med varje dag. Jag lider när jag hör dessa siffror och än mer lider jag när jag hör att bensodiazepiner ofta ingår i cocktailen. Hur står det egentligen till?

Den som vill läsa hela domen är välkommen till min hemsida www.evoca.info Jag har valt så att den inte går att skriva ut men alla och envar är välkommen att läsa.

Ha en skön sommar.


Om författaren

Författare:
Ove Carlsson

Om artikeln

Publicerad: 24 jun 2007 01:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: