sourze.se

Förlorad barndom - värd 3 miljoner!

En 55 årig man har stämt Stockholms Stad för stulna barndomsår. Kravet är 3 miljoner.

Hur mycket är ett förlorat liv värt. En 55 årig stockholmare kräver 3 miljoner av Stockholms Stad för de år han var omhändertagen för samhällsvård.

För den som inte är insatt i problemet låter det kanske absurt att kräva ersättning för stulna barndomsår där kränkningar och övergrepp var en del av vardagen. Men för alla som varit i den situationen ter det sig naturligt.
Under den tid som gamla Barnavårdslagen fanns i Sverge existerade ingen form av tillsyn från myndigheterna som garanterade barn trygghet i deras fosterhem eller när de vistades på barnhem.

Att såväl flickor som pojkar utsattes för övergrepp finns många vittnesmål om, men ordet övergrepp existerade inte i dåtida Sverige. I vårt land finns mer än 100,000 vuxna människor som varit tvångsomhändertagna för samhällsvård. Motivet för detta var fattigdom, ensamstående föräldrar som istället för hjälp förlorade sina barn.

Stämningsansökan mot Stockholms Stad är intressant, skulle den gå igenom och mannen få sin ersättning öppnar det vägen för åtskilliga som drabbats av den svenska barnavården. Inte minst kanske advokaterna börjar inse att det finns många som behöver juridisk hjälp för att gå vidare. Även om utgången inte blir skadestånd på 3 miljoner, så tvingas samhället att öppet tala om det problem som de själva varit med och byggt upp.


Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 20 jun 2007 11:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: