sourze.se

Välkommen till Sverige

Hej, du nyanlände! Var vänlig läs detta innan du träder in ett land fyllt av grönska, sprit och kristna värderingar.
Denna information finns även på arabiska, ryska, persiska och andra asylspråk

Du har passerat gränsen och gått in i systemet. In eller ut. Det är frågan. Månaders väntan innan beslutet kommer. Innan migrationsverket utrett om det finns skäl för just dig eller din familj att stanna. Under tiden ska du integreras in i den svenska välfärden, in i den svenska kulturen och sakta bli en Svensson som alla andra.
Du ska lära dig att säga hej, ABC och skillnaden mellan en och ett. Kort sagt lära dig bli en av oss. För då har du ju fått ut nåt av din vistelse här. Du har lärt dig säga diverse svordomar och att alla har familjebilar och pensionsbidrag. För inte ska du få vara dig själv. För inte ska du få vara en iransk designer, en rysk läkare eller en uzbekisk transa. Lite svensk måste du vara, det säger regeringen. Det säger lagen.

Men försök se det positivt. Du är ingen flykting längre. Det ordet har tagits bort. Hädanefter kallas du asylsökande och du är så välkommen till Sverige. Barackerna är också borta. Nu kan du bo på ett ungkarlshotell i Boden, i en etta i centrala Eslöv eller i ett hus i utkanten av stan.
För en dagpenning på 71 kr eller mindre kan du leva ett liv i lyx. Och har du turen att du fått med din fru och dina barn genom en massa gränser och länder så får du ju så klart lite mer pengar. Lite ska man ju få för att man riskerat livet. Och det är ju bättre än inget.

Åk från Skåne till Norrbotten med buss. Se vårt avlånga lands skönhet och tänk inte på hur hemskt det var i ditt gamla hemland. Detta är ditt nya hem i bästa fall för evigt och i sämsta fall några månader.

Och har du turen att få asyl för det är ju som att vinna lotto; de flesta får en nitlott så får du önska var du ska bo. Välj mellan Stockholm och Kiruna eller mellan Malmö och Finnträsk. Valet är ditt, att du sen hamnar i Gränna eller i Skövde beror på att man inte alltid kan få det man önskar sig. Och vissa städer har kanske redan fyllt sin blattekvot. Men följ ditt hjärta, det är mitt råd. Flytta dit du vill. Att du sen är folkbokförd i liten skitkommun gör dig bara ännu mer svensk.

Skulle du få ett negativt besked och vara tvungen att åka tillbaka till ditt trevliga hemland så tänk så här: Du fick en kort semester i alla fall innan du kommer tillbaka till helvetet. Så se till att knäppa bilder, käka en burgare på McDonald’s och verkligen njut av din tid här. Det är inte alla krigsfamiljer, landsförvisade och hotade människor som sett Sverige. Och vill du eller din familj inte lämna landet kan ni gå under jorden. Titta fram igen om några år och få ett nytt beslut då kanske barnen gått klart skolan eller tagit studenten. Och glöm inte att Migrationsverkets beslut går att överklaga - en gång i alla fall. Vi tänker på alla er som åker hem och vi bryr oss om er. Hoppas ni får det bra där och att ni överlever helgen.

Nu när du har blivit en svensk medborgare efter alla dessa trauman och chocker. Efter många om och men så kan vi inte annat än gratulera. Du är en av oss nu kan man säga. Därför vill jag ge er några råd på vägen: vill du prata med någon på gatan. Vinka och le. Vi svenskar är oftast vänliga och trevliga, sen kanske vi är smygrassar och baktalar dig varje fikapaus, men det är nåt man får ta. De flesta är snälla och vinkar och pratar med dig. Fråga om hur det är på jobbet eller berätta att du bytt pensionsbolag eller att din unge lärt sig baka bullar. Det går att bli svensk. Det säger lagen eller om det var regeringen. Bli inte för svensk bara. Var dig själva! Betala skatt, prata med främlingar, vattna blommorna och tanka där det är billigast.

Ha en trevlig vistelse i Sverige!


Om författaren

Författare:
Martin Worne

Om artikeln

Publicerad: 02 jun 2007 23:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: