sourze.se

Lösögonfransar och röda läppar

Där stod han i palltorna och tofflor och fick bara fram
att hon såglöjlig ut.

Berit stod och såg sin egen spegelbild och såg en alldaglig kvinna med lite hängiga kinder och några kilo för mkt.Men huden var slät och fin minsann!Man ser yngre ut i denna ålder om man har några kilo för mycket tänkte hon och det ser klädsamt ut på mig.
Berit var en kvinna som hade levt för sin Arne och sina barn.
Hon hade varit hemmafru och sedan utbildat sig till sjuksköterska.Men nu hade hon slutat arbetat eftersom Arne hade haft en lönsam tid som affärsman i Dubai och tyckte dom skulle ägna sig åt varandra och skapa gemensamma intressen.
Berit hade aldrig haft andra intressen än man och barn och levt sunt ifrån tobak och alkohol.Berit tänkte att det brukar vara vanligt att medelålders kvinnor börjar att dricka vin när dem inte längre känner sig sedda och behövda..Ja,sedd vet jag inte tänkte hon...Arne kände sig trygg att jag alltid varit naturlig och inte sminkat mig eller klätt mig speciellt.Barnen har klarat sig fint och pluggar i lund,och blivit två ståtliga pojkar som inte kallpratar med sin mor direkt.
Berit svängde in emot deras fina gula stenhus i Bromma som hade en underbar välskött trädgård med flertalet äppelträd.
-Var har du vart?Ska vi inte äta sex som vanligt?morrade Arne sittande med fjärrkontrollen och i den gamla träningsbyxorna som vanligt,inhandlade på sjuttiotalet.
Det hade inte blivit som Berit hoppats på sen de fått mer tid tillsammans,Arne hade svårt att finna sig i så mkt ledighet och fått ett inrutat liv med trav som största intresse varje dag och skulle aldrig prioritera något annat före travet.Han hade svårt för Berits pigga förslag på resor och föreningar dem kunde aktivera sig i.Nej,det var gubbe för hela slanten.
-Ja,det blir pasta i dag.Det går fort!
-Men för i helvete,jag äter inte pasta och varför har du tagit bort tavlan med fjället och tallarna?Den får du inte ta ner!
Den tavlan hade hängt där i alla år på samma plats.Arne gillade inte att de ändrades i heminredningen.
-Den ligger på soptippen!Bara så du vet...tål inte se den fula tavlan..
-Vad säger du?Soptippen?
-Jajamen.Och du,maten dröjer lite..
-Vad är det med henne?
Berit trippar upp för trappan med inköp hon gjort till sig själv under dagen.Hon tar ett härligt bad efter hon slängt i väg sina sloggisar åt skogen.Sedan prasslar hon i påsarna och sätter på sig en sexig svart korsett och snygga stayups.
Mmmm..det stämde som dem sa i underklädesbutiken att jag ser påtagligt smalare ut.En svart klassisk klänning åker på och snygga pumps.Hon kammar sitt rödbruna hår så att det blänker...Det var bra råd jag fick om glanssprejen.
Sist men inte minst sätter Berit på sig långa lösfransar och målar läpparna röda.Riktig pudding tänker hon självbelåtet.
Hon går långsamt nerför trappan och är förväntansfull inför Arnes reaktion.
-Arne slänger i väg tidningen han har i händerna och reser sig i gungstolen.Han står där i sina palter och tofflor och ser förvånad ut
-Du ser j löjlig ut Berit är det Arne kommer på att säga.
-Ja,men det är sånna kvinnor du brukar vila blicken på Arne,eller hur!
-Ja men visst är du fin,men det är larvigt.
-Du Arne,din pasta kallnar.Jag ska ut och dansa i kväll.Och tyck vad du vill,vi kanske bara lever i dag,orkar inte ta in massa tyckande.
-Jaha,gör det du.
Berit slinker in på en salsaklubb och känner på en gång glädje och gemenskap och värme och generöst mottagande.
-Slå dig ner här och ät vad du vill!,säger en mörk man i trettioårsåldern .Får jag lov?
-Ja visst säger Berit med ett leende och dem dansar tills klockan är fem på morgonen..
På väg hem har hon ont i fötterna,men haft så förbannat kul.Mobilen är full ut av missade samtal ifrån Arne.Han står i morgonrock i köket med nattmackssmulor i skägget.Torkar sig med handen och då fastnar armbandet han har runt handleden i skägget och Berit börjar att asgarva och arne rycker till och hela armbandet är fullt ut av Arnes skägg..Dem skrattar så dem kiknar och Arne säger plötsigt till Berit
-Du är så förbannat fin,du har rätt ,vi ska resa och leva och nu ska vi älska min sköna ,vackra Berit.
Det blev den bästa älskogen dem haft tillsammans på lång tid.
-Nu du gubbsen ska vi leva säger Berit och fladdrar tillgjort med lösfransarna.Och munnen är nu utsmetad med rött läppstift.
-Dag för John Blund!


Om författaren

Författare:
Viveca Petersson

Om artikeln

Publicerad: 31 maj 2007 08:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: