sourze.se

Trivas med jobb som vårdbiträde - inte ok

Det rapporteras om att fler "arbetarklassungdomar" söker till högskolan. Nu söker ungdomar sig till studier på lika villkor, men när får vi välja själva om vi överhuvudtaget vill studera eller inte?

Föregående års ras med åtta procent färre sökande till högskolan skapade rubriker i tidningar över hela landet. Inför årets val har högskolor och universitet satsat stenhårt på marknadsföring för att locka till sig studenter.

Var kommer egentligen all hets kring att studera ifrån?
För två år sen arbetade jag som vårdbiträde. Jag trivdes med mina arbetskamrater, lön, arbetsuppgifter, tider. Trots att släkt och vänner visste att jag hade ett arbete dök frågan alltid upp då och då:
"Vad tänkte du studera vidare till då?"

Jag läser på universitet nu, men jag börjar tvivla på att det var mitt eget val. Jag började arbeta som vårdbiträde direkt efter gymnasiet, men ändå överöstes jag med frågorna. Hur såg mina framtidsplaner ut? Hade jag kollat upp skolor och program? Hade jag sökt? Jag trivdes bra som vårdbiträde och saknade istället att någon gratulerade mig till mitt nya arbete.

Det var samhället som valde att jag skulle studera vidare. Samhället som gjorde att mina studieskulder började växa. Istället för ett jobb där jag trivdes och tjänade pengar, sitter jag nu istället återigen i skolbänken och ser lånebeloppet öka.

Om drygt ett år plockar jag ut en examen. Visst låter det fint? Bra! Då kanske jag får lov att fatta mina egna beslut i framtiden.


Om författaren

Författare:
Emma Bergh

Om artikeln

Publicerad: 25 maj 2007 10:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: