sourze.se

Flyga Stockholm-Göteborg - ruskigt dumt

"För mig är det fullständigt obegripligt att någon väljer att ta flyget istället för tåget mellan Göteborg och Stockholm. Jag har själv gjort det en gång, och jag har sällan känt mig så korkad."

Inrikesflyget är lamslaget. SAS har ställt in alla fredagens avgångar. Kanske blir det ytterligare inställda avgångar under helgen.

Självklart är det ett problem för en massa människor, som inte kommer hem till sina familjer eller inte kommer iväg på en efterlängtad resa. Flyget är på många sätt en fantastisk uppfinning som förenklar livet även för min egen familj. Men det är samtidigt ett växande miljöproblem och resorna har ökat kraftigt de senaste åren.

Av alla transportslag är flyget absolut sämst för miljön, näst efter rymdraketer. Charterresor med proppfyllda flygplan kan på vissa sträckor komma ner på samma utsläppsnivåer per person som en ensam person i bil på samma sträcka. Men det är rätt få som tar bilen till Malaga, så den beräkningen är ganska teoretisk.

I Sverige är den mest trafikerade flygsträckan Stockholm - Göteborg. För mig är det fullständigt obegripligt att någon väljer att ta flyget istället för tåget den vägen. Jag har själv gjort det en gång, och jag har sällan känt mig så korkad.

Först ska man ut till flygplatsen, vänta på flyget i 45 minuter, flyga 55 minuter, vänta på bagage, sen in till stan från flygplatsen. Totalt tar det minst 2,5 timme. Det är omöjligt att få någonting vettigt gjort under tiden. Det är för kort tid på varje ställe, och på flyget får du inte använda varken internet eller mobiltelefon. I bästa fall får du en jos och en macka, som du får smaska i dig inklämd i ett trångt säte.

Lägg därtill de nya säkerhetsreglerna som gör att du inte ens kan ha en burk handkräm med dig i väskan, än mindre en flaska välling till sonen.

Tåget tar dig från centrum till centrum. Anslutningsresorna är korta. Själva resan tar mindre än 3 timmar med X2000 direkttåg. På resan finns trådlöst bredband, du kan prata i mobil, läsa jobbpapper och äta en riktig måltid i bekväma säten. Du kan koppla av med en bok eller helt enkelt sova hela vägen. För den som reser med barn är det visserligen problem att få plats med barnvagnen just på X2000, men ur alla andra aspekter är tåget betydligt enklare än flyget.

Så för den som reser i jobbet tjänar flyget kanske in en halv timmes restid. Resten av tiden är förlorad. På tåget kan du jobba effektivt i nästan tre timmar istället. Det är helt enkelt ruskigt dumt att ta flyget mellan Stockholm och Göteborg, om du inte har tågskräck eller nåt.

Priset däremot är en annan sak. Ibland kan det nog vara lättare att hitta en billig flygbiljett än en billig tågbiljett. Och tyvärr har SJ för låga ambitioner att sno resenärer från flyget, i min mening.

I morgon kanske en och annan tar chansen att prova tåget. SJ har satt in extra vagnar. Jag hoppas att fler kommer att upptäcka hur mycket bekvämare det är.

Och om inte ovanstående övertygat dig. Tåget mellan Stockholm och Göteborg släpper ut 4 hekto koldioxid. En enda bil släpper ut 89 kilo och flyget 6 ton.


Om författaren

Författare:
Maria Wetterstrand

Om artikeln

Publicerad: 24 maj 2007 23:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: