sourze.se

Den perfekta kroppen

Världen som vi lever i är sjukt utseendefixerad och de krävs mycket för att man ska orka leva i detta samhälle.

Dagens samhälle är sjukt utseendefixerat och det är skrämmande. Båda tjejer och killar har många krav att leva upp till, vilket förmodligen är en av de många anledningar till hur dagens ungdomar mår psykiskt och fysiskt. Idealet är att vara slimmad för oss tjejer och muskulös för killarna. För att se ut på detta sätt så testar många ungdomar sig själva till gränsen för att se hur långt de kommer och hur mycket deras kroppar orkar. Visst, många lyckas säkert med detta men många mår nog sämre av det och lider mer nu än innan "testet" av hur de såg ut.

Häromdagen fick jag hem den nya sommarkatalogen från H&M och tanken slog mig att man tittar mycket på modellerna och deras kroppar men det konstiga den här gången var att modellerna hade normala kroppar. Det var inga pinnsmala modeller där inte, för en gångs skull. Samma sak med Dove reklamen som visas på tv. Det är fler mulliga och gulliga modeller än de där pinnsmala modellerna som försöker gå på catwalken utan att ramla ihop. Ibland kan det ju nästan se ut som att de ska gå av på mitten.

Måste man leva upp till detta ideal? Den frågan har jag länge burit på och jag undrar om jag någonsin kommer att få ett svar på den. En annan fråga är varför man måste leva upp till det? Är det för att det alltid har varit så eller för att vi ändå på något sätt vill det? Innerst inne vill alla människor ha en fin kropp, självklart tycker vi alla olika kring vad som är en fin kropp men ändå så är hela idén baserad på denna smala modell som de flesta människor vill efterlikna. En kanske vill ha hennes ben, en annan hennes rumpa eller varför inte hennes platta vältränade mage?

Det lustiga är att denna utseendefixering inte existerade förr i tiden, då var det sexigt att vara stor men nu viskas det bakom ryggar så fort en storväxt människa går förbi. Jag blir nästan förbannad, vi lever i en riktigt sjuk värld. Detta är lika jobbigt för killarna som för oss tjejer, att killarna hela tiden ska behöva ha träning och muskler på hjärnan. De blir ju hjärntvättade till slut, helt besatta.

Ändå vet alla att detta är ett sjukt sätt att tänka på, men på något sätt så går detta inte att få ut ur våra hjärnor. Hur man än gör och på vilket sätt man än försöker så tror jag inte att det går att bekämpa utseendefixeringen. Även om hjärnan säger en sak så tror jag att det flesta vet innerst inne att skönheten kommer inifrån.


Om författaren

Författare:
Elin Stridh

Om artikeln

Publicerad: 18 maj 2007 15:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: