sourze.se

Kung Herodes, nu är du fast!

Israels regering har sedan 1948 lagt ner mycket stora resurser på att söka sin antika historia. För att bevisa för alla judarnas rätt till området.

Vise män språkade med sittande konung Herodes. Då de tre vise männen menade att en judisk konung var född, beordrade Herodes av rädsla att låta dräpa alla gossebarn. Tänk vilka dårskaper man kan göra av ren rädsla.

Man kan inte säga att Herodes har fått vila i frid. Trots att han byggde sig en säker borg vid Betlehem så revs den ner cirka år 72 efter Kristus. Då skadades säkert också hans imponerande grav också så att den stiliga sarkofagen gick i bitar. Senare så har säkert många gravplundrare varit ute och sökt ekonomisk lycka. Men deras själar har kanske blivit svarta. I nyheterna nu nämns inget om att man hittat värdefulla antika ting. Så plundringarna har kanske varit lyckade.

Folk och arméer har kommit till Judéen i olika syften i tusentals år. Området har varit något av mänsklighetens korsväg. Här har både arméer och ideologier bekämpat varandra. Bara en del av detta står nog i historieboken.
Israeliska forskare har grävt där sedan 1972. De tycks ha grävt sakta och omsorgsfullt. Tysta har de också varit, för inte ett ljud har nått ut om att ett stort fynd var på gång. Israels regering har sedan 1948 lagt ner mycket stora resurser på att söka sin antika historia. För att bevisa för alla judarnas rätt till området. Vi minns mycket bråk med araberna om detta. Herodes grav måste vara ett av de största fynden. Man söker också kung Davids grav.

Får detta gravfynd några praktiska konsekvenser? Jag tror inte det. Graven ligger i ett israeliskt område, men är helt omgivet av palestinska Västbanken. Positionerna är låsta och lär så förbli! De stora mördarna blir sällan straffade, men ihågkomna.


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 13 maj 2007 11:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: