sourze.se

Aftonbladet och jag måste lära oss att knipa käft

"Aftonbladets och Expressens nästan på gränsen till paranoia om att The Ark var favoriter tappade luften i natt. Ola Salo kallar tävlingen för en dyngtävling men vad har kvällstidningarna lärt sig av allt detta?"

Sverige får kvala igen i nästa års Eurovision. Till skillnad från 2005 då stackars Martin Stenmarck blev sågad av sveriges nöjesjournalister dagen efter det s.k. "fiaskot" i Kiev, har exempelvis Expressens Anders Nunstedt och Aftonbladets Markus Larsson backat lite med svanserna mellan benen och inte vågat såga Ola Salo och "The Ark", troligen därför att det var de Nunstedt och Larsson som håsade upp gruppen så inihelvete inför tävlingen! På Aftonbladets "radio" i dag ger den spiknyktre Markus Larsson en ganska korrekt förklaring till vad som har hänt i Eurovision Song Contests utveckling. Frågan är bara varför han kommer på allt detta nu när The Ark och Sverige hamnade på 18:e plats? Han har ju vetat allt det han i dag dagen efter tävlingen säger och han hade kunnat skriva och varna läsarna för att detta kunde hända. Larssons och kollegan Nunstedts nästan på gränsen till paranoia om att The Ark var favoriter tappade luften i natt. Ola Salo kallar tävlingen för en "dyngtävling" men vad har Markus Larsson och Anders Nunstedt lärt sig av allt detta - troligen ingenting. De kommer göra precis samma sak nästa år. Artiklarna vi läser inför tävlingen kommer att bestå av spekulationer kring det eventuella svenska bidraget som enligt Larsson och Nunstedt kommer att, under repetitionsveckan, vara den starkaste och mest segertippade låt. Varför? Jo! Därför att det är deras jobb. Det säljer tidningar att skriva så!

Mediabevakningen kring Melodifestivalen och Eurovision Song Contest har på senare år förvandlats från nöjesskribenternas hederliga vilja att dela sina kunskaper om musik med läsarna till ett rent utsagt krig mellan Expressen och Aftonbladet för att se vem som säljer flest lösnummer under Schlagerveckan. Jag minns i Kiev under finalen år 2005 hur jag satt och åt lunch på en krog. Bredvid mig vid det närmaste bordet satt Expressens reporter Lars Johansson tillsammans med recensenten Anders Nunstedt. Inom några minuter från att jag satte mig hade Johansson börjat: "Billy, känner du till några skandaler bakom kulissarna?" Trots att jag svarade nej minns jag hur karln sprang i hälarna på mig när jag gick över gatan sen när jag lämnade restaurangen. "Kom igen nu Billy - du måste ju förfan veta någonting. Jag behöver en skandal", skrek han medan jag korsade vägen!

På 80-talet var det mer fokus på själva musiken. Om en låt var bra skrevs det att den var bra. Om låten var en skitlåt skrevs detta också. Gamla schlagerreporterrävar som Lasse Anrell, Anders "Hvito" Hvidfeldt, Ulrika Stenroth, Magnus Jansson, Bengt Isaksson, Tony Kaplan, Måns Ivarsson mfl skrev mycket om musiken, och inte bara om skandalarna. När de skrev om skandalerna blev det inte på samma sätt som i dag då rapporteringen blivit betydligt råare. Slaget om läsarna har medfört att rubrikerna måste bli råare, saftigare och skitigare!

För första gången på många år tittade jag inte på Eurovision. Det berodde på att jag precis kommit hem ifrån en längre utlandsvistelse och jag led av s.k. jetlag, så tävlingen fick inte min uppmärksamhet i år. Jag har dock haft en favorit hela tiden, Lettland - Ni vet gubbarna med de höga hattarna, men där blev det också fiasko. Inför tävlingen skickade jag ett ganska kaxigt mail till både Markus Larsson och Anders Nunstedt i vilket jag gjorde gällande att det faktiskt var Lettland som skulle vinna hela Eurovision i Helsingfors. Med utstickande hake basunerade jag ut för dessa två reportrar hur vi skulle få se Eurovision nästa år på andra sidan i Riga. Men nu är resultatet ett faktum och vet ni vad? Jag får också gå med svansen mellan benen … precis som Aftonbladets Markus Larsson och Expressens Anders Nunstedt får jag lära mig att inte vara så förbannad kaxig när jag tippar en vinnare i Eurovision Song Contest.

Men ärligt talat: Serbiens vinnarlåt... är det en enda läsare här som kan nynna refrängen i dag? Jag misstänker att Nunstedt och Larsson skulle hålla med mig om en sak: Den kommer glömmas redan inom en vecka.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 13 maj 2007 13:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: